Ma kezdődik a Tempus Art 2002

Rozsnyó. Tempus Art 2002 néven nemzetközi alternatív színházi fesztivál kezdődik ma Rozsnyón az Actores városi színház szervezésében.

Csontos Róbert „műhelyében” naponta foglalkozik majd a színpadi mozgás, tánc és költészet kérdéseivelDömötör Ede felvételeRozsnyó. Tempus Art 2002 néven nemzetközi alternatív színházi fesztivál kezdődik ma Rozsnyón az Actores városi színház szervezésében. A fesztiválon látható előadások mellett legalább olyan fontos a találkozó műhelyjellege is: a különböző színházi iskolák találkozásának jegyében a kísérőprogramban a látható produkciók elemzésén, értékelésén túl workshopok, kiállítások, videobemutatók, szakmai előadások, műhelyfoglalkozások is helyet kaptak. A Budapestről érkező Csontos Róbert „műhelyében” naponta foglalkozik majd a színpadi mozgás, tánc és költészet kérdéseivel, egy másik műhelyfoglalkozáson a színházi maszkok készítése lesz a téma, szó lesz a kortárs francia drámáról, a mai angol színházról, az orosz és a japán színházi iskoláról... A szervezők célja a program összeállításakor az volt, hogy a rendezvény részei elsősorban a színészről – a színész szerepéről, lehetőségeiről az alternatív színházakban, valamint a harmadik évezred küszöbén – valljanak, illetve a témakörhöz kapcsolódó kérdéseket járják körül.

Szeptember 15-éig szlovákiai, magyarországi, csehországi, lengyelországi, angliai, hollandiai, litvániai, észtországi és lettországi színházak produkcióit láthatja a közönség a művelődési központ színháztermében. A versenyprogramban szereplő előadásokat nemzetközi zsűri értékeli, amely a fesztivál végén odaítéli a legjobb fesztiválprodukció, a legjobb rendező, a legjobb férfi és a legjobb női alakítás díját. Természetesen a nézők is szavazhatnak kedvenceikre.

Ma 18.30-kor a szervező csoport, az Actores előadása nyitja meg a rendezvényt. A következő napokon már a versenyben bemutatott előadásoké a főszerep: a rigai Skatuve Alternatív Színház Shakespeare Szentivánéji álmával érkezik. Az angol Without Gas társulata Witkiewicz Az őrült lokomotív című darabjának apropóján a világvége víziójával örvendezteti meg a nézőket (ezt a produkciót hétfőn 17 órától a Városházán mutatják be). Gertrude Stein és Szasa Szokolov írásai alapján készült az Amsterdam Chamber Theatre előadása, a Nővérem, Éva, amely a bennünk élő gyermekről – és annak elvesztéséről, a felnőtté válás áráról – mesél. A tallini Salong Színház Puskin Anyeginjét választotta alapul az előadásához, melyben a színészek a klasszikus szöveg és a modern színpadi formák között igyekeznek újfajta kapcsolatot teremteni. Az eperjesi Duchnovič Színház a szlovák avantgárd élő klasszikusa, Karol Horák La musica című darabjával mutatkozik be Rozsnyón. Az előadás egy család sorsán, valamint az életüket kísérő zenén keresztül elmeséli csaknem az egész huszadik század történetét. Magyarországot a Közép-Európa Táncszínház produkciója, Horváth Csaba rendezése, a Kosztolányi-regény és Seneca írásai alapján született Nero, szerelmem képviseli a versenyben. Versenyen kívül látható még Csontos Róbert Federico García Lorca motívumai alapján készült rendezése, A halált hozó pillangó is. A prágai Lucerna Színház Arnošt Goldflam fekete komédiáját, a Horrort adja elő, a Litván Nemzeti Színház társulata pedig Beckett-adaptációt mutat be. A fesztivál végén, egy hét múlva két Gombrowicz-darabot is láthat a közönség: a Ferdydurke-ot a lengyel Kompania Teatr és a Teatr Provisorium közös produkciójában, az Yvonne, burgundi hercegnőt pedig az iglói színház előadásában – ez utóbbit versenyen kívül. (as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?