Ma este ismét Macbeth

A Magyar Intézet és a Diákhálózat szervezésében mutatták be kedden este Fésős András rendezésében a Macbethet a pozsonyi Stoka Színház épületében.
Shakespeare története a skót nagyúrról, aki enged pusztító erejű hatalomvágyának. Felesége, Lady Macbeth unszolására meggyilkolja Duncan skót királyt, s ő kerül a trónra.

A Magyar Intézet és a Diákhálózat szervezésében mutatták be kedden este Fésős András rendezésében a Macbethet a pozsonyi Stoka Színház épületében.

Shakespeare története a skót nagyúrról, aki enged pusztító erejű hatalomvágyának. Felesége, Lady Macbeth unszolására meggyilkolja Duncan skót királyt, s ő kerül a trónra. Ők ketten egy furcsa pillanatban rosszul döntenek, és beindul a gépezet. Macbeth, hogy elkerülje megjövendölt bukását, tovább süllyed a gyilkosság és az erkölcsi züllés fergetegében. Lady Macbethet egyre inkább hatalmába keríti a bűntudat okozta őrület.

Időtálló történet férfi és nő kapcsolatáról, szerelemről, hatalomvágyról, melyet előszeretettel vesznek elő poros klasszikusokat játszó kőszínházak.

Fésős András Macbethje más. Már maga a helyszín is. A Stoka raktárépületre hasonlító, bontásra váró színházi épülete. A Merkovits Bea tervezte világítás és a színtér már első látásra nagyon tetszetős: ablakkeret, óriási tükör, aluljáróra emlékeztető kosz és káosz, falfirkák.

A rendező fontosnak találta, hogy a nézőkhöz minél közelebb hozza a darabot. A tér nincs színpadra és nézőtérre osztva: a cselekmény a teljes térben játszódik, a színészek és a nézők is folyamatosan mozgásban vannak. A tér különböző pontjain játszódnak a jelenetek, ezáltal a néző részese az előadásnak, a szó szoros értelmében benne van a jelenetben.

A darab kulcsmondata: „vedd el, ha nem félsz vágyni rá”, és Fésős nem fél. Az általa elképzelt Macbeth, Szabó Győző alakításában, kemény férfi módjára üt, vág, asztalt tör, asszonyt zúz. Öntépő indulatossága, durvasága, szenvedélyessége teret kap Takáts Andrea (Lady Macbeth) magába fojtott őrülete, bizonytalansága, kételkedése mellett.

Szabó Győző színészi játéka lehengerlő. Hitelesen lesz szenvedélyes hatalomhajhászból bizonytalan királygyilkos, akit miután teljesen elhagy a lelkiismerete, agresszívvá, tolókocsiból, mint trónból üvöltő zsarnokká válik. Karaktere a cselekmény kibontakozásával bravúrosan változik egészen bukásáig, s lesz halk, magába forduló, akinek a végső pillanatban bátorsága visszatér ugyan, de már semmit sem tehet végzete elkerülése ellen.

A színészek Breckl János sötét, motorosokra emlékeztető jelmezeiben, bőrkabátjaiban, koszos cipőiben válnak maivá.

A kiváló csapatmunka összhangja valódi színházi élményt nyújt. Ajánlom mindenkinek, aki ma este gondolkodva szeretne szórakozni. A második pozsonyi bemutató este 21 órakor kezdődik a volt Stoka Színházi épületében.

A belépés díjtalan!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?