Lisa várt pillanata

A szakmabeliek szerint kivételes tehetség, ennek ellenére Lisa Stansfield az „egyslágeres előadók” táborát gyarapítja. 1989-ben robbant be az élvonalba az All Around The World című felvétellel, amelynek sikerét azóta megközelíteni sem tudja. Úgy néz ki, ez új albumának dalaival sem fog összejönni, pedig a The Moment pályafutásának legjobb anyaga.

Kevesen tudják, hogy Lisa 1991-ben egy nagy lehetőséget utasított vissza. Neki szánták a Robin Hood betétdalát, az (Everything I Do) I Do It For You címűt. Ám ő túlságosan egyszerűnek tartotta, és szerinte nem passzolt az egyéniségéhez. Aztán került a képbe Bryan Adams. A kanadai énekes előadásában a kilencvenes évek egyik legnagyobb világslágere vált belőle – tizenhat hétig vezette a brit kislemezlistát, ami megdönthetetlennek tűnő rekord. Igaz, Lisa tolmácsolásában bizonyára nem durrant volna ekkorát.

Az énekesnőt eleinte a modern soul képviselői közé sorolták be – a Soul II Soul és az En Vogue mellé. Később tehetségének köszönhetően átlépte a zenei stílus határait, és a kilencvenes évek elején már Anglia egyik legelismertebb énekesnőjeként emlegették. A szakma egyetértett abban, hogy hatalmas karrier előtt áll. Hiába zengtek azonban az albumairól ódákat a kritikusok, a sikere lemezről lemezre halványodott. 2003-ban összegezte a pályáját, a Biography című válogatáskorongon.

A The Moment – elmondása szerint – egy új korszak kezdete. Váltott, mivel csalódott előző stúdiólemezének fogadtatásában – a Face Up volt pályafutásának legsikertelenebb anyaga. Szakított régi alkotótársával, Ian Devaneyvel (aki mellesleg a férje), és új albumát Trevor Hornnal készítette el. A neves producer az elmúlt években különböző stílusú előadókkal dolgozott együtt, és mindenkiből képes volt kihozni a legjobbat. Lisaból is sikerült. Eddigi „legfehérebb” lemeze született meg. Hátrébb szorultak a fekete zene elemei, így nem lehet rásütni a soul és r&b címkét, még ha az énekstílus továbbra is ezzel a két irányzattal mutatja a legnagyobb hasonlóságot.

Az első kislemezdal, a Treat Me Like A Woman ötletes és kimondottan dallamos szerzemény. A lemezen egy átdolgozás is szerepel, amely szintén a már említett új korszak jele. Korábban ugyanis elsősorban példaképei, tehát soul- és r&b-előadók dalait értelmezte újra, míg most a nyolcvanas évek intellektuális angol popzenekarának, a Prefab Sproutnak egyik, ’85-ös felvételét öntötte új formába. A When Love Breaks Down különlegessége, hogy az eredeti szerző, Paddy McAloon egy külön versszakot is írt Lisának.

A The Moment minden tekintetben színvonalas munka. Régóta vártuk ezt a pillanatot. Csak az a baj, hogy kevesen vártuk… Érthetetlen számomra, miért csak egy szűk réteg rajong az énekesnőért. (péjé, o)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?