Lenyűgöző határátlépők

Különleges, szokatlan ízeket, rendhagyó zenei deszszertet tálaltak fel a Free Style Chamber Orchestra muzsikusai csütörtökön este Pozsonyban, a Szlovák Rádió nagy hangversenytermében a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepe alkalmából rendezett koncerten, amelynek szervezője a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete volt.

A Free Style Chamber Orchestra fúvósai A zenekar archívuma Azok, akiknek nem volt konkrét elképzelésük arról, mit is takar a free style a zenekar nevében, az első, Kíváncsi nyúl című szerzemény után bizonyára azonnal képbe – vagy inkább hangba – kerültek, és minden nehézség nélkül ráhangolódtak arra a szabad, kötetlen zenei stílusra, amellyel a Free Style Chamber Orchestra elárasztotta a koncerttermet. A Kíváncsi nyulat az Árulótánc, a Pannon Kelta Ballada, a Pannon Kelta Tánc követte.

„Szép, mint a varrógép és az esernyő véletlen találkozása a boncasztalon” – így szól Lautreamont híressé vált mondata, amely a szürrealizmus szépségeszményének mintájává vált. A „free style” kapcsán pedig azt írhatnánk le: „Szép, mint a tekerőlant és az elektronikus gitár találkozása a koncertteremben.” Hihetetlen, hogy a látszólag össze nem illő stílusokból milyen harmonikus, izgalmas hangzás születik. A Free Style Chamber Orchestra olyan, mint a mesteri ügyességű koktélkeverő: a zenei műfaji határokat átlépve mixerükbe fenntartások és előítéletek nélkül beledobálnak mindent, amit ízletesnek találnak, a különböző stílusú, különböző korokból származó zenei motívumokat, látványosan megkavarják, és ebből valami olyan fantasztikus zenei koktél keveredik, hogy a hallgató csak bódultan kortyolgatja, majd nyújtja a poharát, és kéri a következő adagot. Jó értelemben vett rafinált darabok ezek a szerzemények: nagyon disztingváltan, visszafogottan, klasszikus komolyzenei műveket idézve indulnak, hogy aztán egészen máshová vigyék el a hallgatókat, mint például a számomra a koncert csúcspontjának számító Concerto tekerőre, kamarazenekarra és jazz-kombára. És ezzel nem azt akarom jelezni, hogy a záródarabként elhangzott Western vagy a ráadásdarab szóra sem érdemes. Aki jelzőket szeretne olvasni a Free Style Chamber Orchestra koncertjével kapcsolatban: Fergeteges. Lenyűgöző. Energiától szikrázó. Üdítő. Szórakoztató.

Emlékezetes este volt, zeneünnep a nemzeti ünnepen. Igaz ajándék a közönség számára, amelynek soraiban ott volt többek között Robert Kaliňák belügyminiszter, Pavol Paška, a szlovák parlament elnöke, valamint a hazai magyar kulturális élet számos jeles személyisége. A Magyar Koalíció Pártjának tagjai közül Kvarda József volt jelen.

Free Style Chamber Orchestra

A Free Style Chamber Orchestrát 2004-ben alapította Nagy János zeneszerző és Pálhegyi Máté fuvolaművész. A két eltérő háttérrel rendelkező muzsikus olyan hibrid felállású, 19 fős zenekart hívott életre, amelyben egy komplett jazz-kombó és vonószenekar játszik együtt, fafúvósokkal kiegészítve. A zenekar az eddig eltelt időben részese lett a magyarországi koncertéletnek, 2006-ban a Budapesti Fringe fesztivál egyik fődíját nyerte el. 2006 tavaszán jelent meg az együttes első CD-je Pop Music címmel a Classic Sound records gondozásában. Az együttes zeneszerzője és művészeti vezetője Nagy János, a magyar jazzélet egyik kimagasló alakja. A Free Style Chamber Orchestra céljai között szerepel, hogy az értékeket közvetítő kortárs zene ne csak egy nagyon szűk réteg számára legyen feldolgozható, hanem – csaknem minden zenetörténeti korszak gyakorlatához hasonlóan – mindennapi életünk részévé válhasson.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?