Közel a költészethez

<p>A Magashegyi Underground olyan zenekar, amelynek fejlődését a kezdetektől fogva kísérhetik figyelemmel a Gombaszögi Nyári Tábor résztvevői. Énekesnőjük, Bocskor Bíborka idén profibb előadóként érkezett, mint tavalyelőtt. Az év sokak szerint eddigi legkreatívabb könnyűzenei albumáról, a Tegnaputánról, és a dalszövegírás rejtelmeiről mesélt.</p>

HAVRAN KATALIN

Óriási a felhajtás az új album körül…

Nem unjuk, mivel ez egy folyamatos elmélkedés afölött, amit csinálunk. Egy önismereti folyamat, amely hozzásegít, hogy új gondolatok és érzések jöjjenek létre. Nem szeretjük túlexponálni magunkat, de örülünk az érdeklődésnek. Szerettük volna, hogy legyen képi meg hangi anyag is, ezért a Tegnapután picit az első nagylemezünk. A képi anyag az a Művészetek Palotájában, februárban elhangzott szimfonikus koncertünket foglalja össze. Picit szomorkás az album, ugyanakkor nyugodt és szenvedélyes.

Ha műfajilag szeretnénk besorolni, akkor úgy tűnik, egy konkrétabb zenei stílust ragadtatok meg.

Valóban, érzek én is egyfajta fókuszáltságot. A fiúk a dalszerzésnél megpróbáltak odafigyelni arra, hogy összeszedettebb legyen a lemez. Nem szeretném besorolni, hiszen a Magashegyinek az az ars poeticája, hogy legyünk behatárolhatatlanok, hogy létrejöhessen bármi, amit szeretnénk. A szabadság a legfontosabb számunkra. Ez most egy ilyen album lett, nem tudom megjósolni, milyen lesz a következő.

Nagy hangsúlyt kaptak a dalszövegek.

Rengeteg kritikában elhangzik, hogy költészetközeli. Szeretjük a kortárs verseket, innen merítünk. Legutóbb Parti Nagy Lajostól és Szabó T. Annától vontunk be szövegeket, most pedig Závada Pétertől, akinek olvastuk a versesköteteit és nagyon szeretjük. Kiválasztottuk a Szinopszis című versét, megzenésítettük, madj felvettük vele a kapcsolatot. Átküldtünk neki egy hip-hopos, viszont borzasztó szomorú zenét, amire ő ráslammelt, erre pedig egy női refrén került. Egy nagyon karcos téli dalt kaptunk. A szöveg többi részét Tariska Szabolcs írta, és Hujber Szabolcs is besegített.

A dalok egy nő szemszögéből mesélnek.

Igen, mivel én vagyok a tolmács, de csak azért beszélünk női zenéről, mert nő énekli el. A szerelem egy univerzális érzés, amelynek állapotait, stációit, árnyalatait akartuk megfogni, megvizsgálni, felnagyítani, lekicsinyíteni.

A tábor irodalmi sátrában volt egy érdekes beszélgetés arról, hogy létezik-e női irodalom...

Én már egy ideje tudatosan szeretnék szabadon élni és gondolkodni. Nem hiszek a határokban az emberek által kialakított korlátokban. Nagyon sok jó női író van, sokan kaphatnának a mostaninál nagyobb teret. Viszont emberként tekintek férfira és nőre is, én emberirodalomban hiszek.

A következő albumhoz tervezel dalszövegeket írni?

Írtam már eddig is, bár erre a lemezre nem került dalszövegem. Most egy verseskötetet tervezek megjelentetni. Nem érzem, hogy a Magashegyihez passzolnának, mivel sokkal abszurdabbak. Nem popszövegek.

Az Intim Torna Illegál tagjai azt mondták, hogy pont a dalszövegek különböztetik meg az alternatív zenei irányzatot a mainstreamtől. Egyetértesz ezzel?

Nézd, az alternatív zene is egy gyűjtőszó, egy címke. Ha mindenképpen meg akarnám határozni, akkor azt mondanám, hogy az alternatív zene kísérletezőbb. Tény, hogy egy picivel tágasabb, megengedőbb, mint a mainstream dalszövegek. Ilyen szempontból mindenképpen jobb, mert bátrabb az ember. Igazából nem tudom. Nem tartom magunkat sem alternatív, sem mainstream zenészeknek. Mindenki járja a saját útját, és az a jó, ha jól érzi magát benne.

Megállás nélkül pörögtök, nem ültök a babérjaitokon. Kiadtátok az új lemezt, egyik koncert követi a másikat.

Az album az egy picit lassú pörgés volt. A koncertek viszont gyors és spontánabb pörgések. A zenekar a jelenre fókuszál, nem szoktunk tervezni, most is egyszerűen végigjárjuk a nyári fesztiválokat és megéljük a pillanatokat. Aztán jön a téli időszak, ami picit lassúbb, nyugisabb, befelé fordulósabb, de az is izgalmas időszak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?