Kultúra

Könyvsorsok - Számozott mondatok: egy olvasó vallomása

A Harmonia caelestis mindig más, de mindig ugyanaz. Bárhányszor veszem is elő Esterházy Péter regényét, mindig meglep valamivel, amin korábban átsiklottam, ezek szerint. S ezek szerint arra a bizonyos lakatlan szigetre viendő kizárólag egyetlen könyvnek is tökéletesen megtenné. A mostani olvasatomban kigyűjtött mondatokat adom itt közre, zárójelben az oldalszámokkal. Számozott mondatok: egy olvasó vallomásai. (A mű két könyvéből – Számozott mondatok az Esterházy család életéből és az Egy Esterházy család vallomásai – származó idézeteket két külön bekezdésbe foglalom.)
Csanda Gábor

2020. december 6. 19:30

Harmonia caelestis

„A történelem csöbrök és vödrök váltakozó sora, ez a természete...” (22) „de az valóban irigylésre méltó, hogy olyan emberek állnak a szolgálatában (szolgálatára), kik szellemben s szívben fölérnek vele, sőt olykor fölül is múlják.” (52) „Nem, ingatták a fejüket a terekek, ez nem a mami.” (63) „amikor én azt mondom, az ember jó, akkor én nem az emberről beszélek, hanem arról a módról, ahogyan az emberről beszélek.” (97) „Fontos a szín. A vörhenyes édesapámok megbízhatók, főként a mahagóni árnyalatúak (...) A mandarinzselészínűek hajlanak az obszcenitásra, ami támogatandó, az obszcenitás szentség, mely, általában, nem vezet apasághoz: dicsét önmagában hordozza.” (130–131) „Legyünk barátok, mondotta édesapám édesanyámnak. Egy faszt, válaszolta a mamám, és beintett ökölbe szorított kezével. Így ismerkedtek meg.” (197) „Hidat kéne verni a gondolkodó és a nem gondolkodó ember közt tátongó szakadék fölé, gondolta.” (208) „Édesapám fölfogása szerint, kis megszorítással: az élet csodás.” (214) „Édesapám a megszólalásig hasonlít Dianára (később azonban megszólalt).” (216) „A szociáldemokrácia szénája rosszul állt; széna se volt.” (253) „Ezzel a ténnyel nem lehetett mit kezdeni, nem is kezdtek vele semmit.” (277) „Hisz végül is nem az számít, van-e Isten vagy nincs, hanem hogy milyen ez a létezését tekintve bizonytalan Legfőbb Létező (azért ez elég jó, röhincsélt apám, hogy ő az, aki van, aztán puff neki, lehet, hogy nincs is, hát persze, mit várjon az ember egy olyan cégtől, ahol épp a kiválasztott nép nem ismeri föl a Messiást...” (314–315) „de hogy valakiket azért elküldeni, mert raccsolnak, ez hülyeség, hacsak nem rádióbemondókról van szó, de nem rádióbemondókról volt szó.” (326)

„Figyelték a másikat, nagyon messzi és nagyon közel érezték magukat egymáshoz, ami mindkettőjüket érdekelte. A barátság alapja az érdeklődés.” (358) „az Esterházyak egytől egyig, tetőtől talpig kiváló férfiúk (ritkábban hölgyek, az igazi esterházy europaeus eminensen férfi, ha minden kötél szakad: hermafrodita), ha pedig valamelyikőnk, föltéve, de meg nem engedve, mégsem volna kiváló, akkor az – előbb-utóbb – nem is igazi Esterházy.” (361) „belülről és könnyen teljesítette azt a kívánalmat, hogy a hibáinkat gyűlölje s ne minket.” (459) „A szépség önmagában bizonyíték a Teremtőre.” (469) „(A grófék ugyanerről így vélekedtek: a semmi és a minden közt hányódunk, azaz játszunk; nem a tükör mögötti világ vagyunk, ahol nincsenek súlyok és nincs nappal meg éjszaka, nem is a tükör előtti világ vagyunk, és nem is a tükör.)” (500) „Csalódottan vették tudomásul, hogy nem ölt. Minek ment akkor háborúba. A Kinizsi Pál is ölt, a hazát csak így lehet megmenteni. Talán a nagypapa protekciója miatt úszta meg. – Vagyis azt szeretnétek, ha öltem lettem volna légyen?!” (535) „Akkoriban nem egy protestáns família taníttatta gyermekeit katolikusoknál, rendszerint jezsuita iskolákban. Miklós, a későbbi nagy nádor, a Galántához közel eső Vágsellyén tanult, nem lévén elérhető távolságban protestáns iskola.” (557) „Ettől valamiért megijedek, futásnak eredek, lesek vissza, nem ér-e utol, nem ér-e utol a két szó; kilőtt golyó elől futnék. Tehát vagy álmodom, vagy mindjárt meghalok. Ez utóbbi következett be.” (663) „Miután Mária-Polixéna-Erzsébet-Romána, mindközönségesen a Mia tant’ kivándorlási útlevelet kért és kapott, időről időre Bécsből csapott le ránk rokoni látogatás formájában. A vendégnek kétszer örül az ember: mikoron jön s mikoron megy.” (696)

S még valami, amit a mű minden olvasásakor nagyon várok, izgalommal, lázzal, mintha nem tudnám, mi vár rám: a tartásról. Mármint a magatartásról s arról, ki minek tartja önmagát s a világot. A második könyv hatodik fejezetének 137. szakasza arról szól, hogy a gyereket (az apát, amikor gyermek volt) felküldik Pestre, s egyszer, már hazafelé a buszon, elfelejt jegyet venni, de nem is kérték. „Jegy nélkül utaztál?” – kérdi az apja (a nagyapa), s mikor másodszor is felteszi ugyanezt, a gyerek már sejti, hogy ezzel a kalanddal nem büszkélkedhet. Apa és fia közt ez a párbeszéd játszódik le: „– Akkor pedig most úgy adódik, fiam, hogy kimész a buszállomásra, és veszel egy jegyet, majd összetéped. – És? – Ennyi. – És hozzam el a jegyet? – Miért hoznád? – Megmutatni. – Minek.” (589)
A regény húsz évvel ezelőtt jelent meg a Magvetőnél, öt évvel később a Kalligram is kiadta szlovákul, Renáta Deáková fordításában.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
bankovka

A szlovákiai nők a spóroláshoz, a férfiak a pénz fialtatásához értenek jobban

koronavírus-vakcina

Koronavírus – Több mint tízezer PCR-tesztet végeztek pénteken

Ismét gyülekeznek a parlament épület előtt

Ismét tüntetők gyülekeznek a parlament épület előtt

színház

Tragédiák után egy vérbő komédia

Tokió 2020

Tokió 2020 – Tizenhét új koronavírusos eset

parlament k

Folytatódik a parlament rendkívüli ülése

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.