Kultúra

Könyvsorsok: Az olvasóra átruházott lelkiismeret és igazságérzet

Kosztolányi Dezső az Aranysárkányt csaknem száz évvel ezelőtt írta, könyvemben (Szépirodalmi, 1989, a szöveget gondozta Réz Pál) szerepel, hogy ennek 1932-ben megjelent az ifjúság számára átdolgozott változata is, melynek „talán maga Kosztolányi volt” a szerzője – azóta tudjuk, hogy biztosan ő az átdolgozó. Ebben az ifjúsági változatban a főszereplő Novák Antal gimnáziumi tanárnak nincs gyermeke. (Mondhatnánk: Hilda nélkül egy gonddal kevesebb.) Szegedy-Maszák Mihály kimutatta, hogy ez a változás mi mindent von maga után. Például bizonyos szereplőket aktívabbá kellett tennie a szerzőnek. Így Gergely, az iskolaszolga is náluk lakik – ez azonban az irodalomtörténész tévedése, mivel Gergely az eredetiben is a házukban lakik, a dohos földszinten.
Csanda Gábor

2020. november 8. 17:01

könyv illusztráció
Illusztráció - pixabay

A mű kötelező olvasmány volt a gimnáziumban. Annyi szabadságot kaptunk, hogy választhattunk az Aranysárkány és a Pacsirta között. Jó tanárunk volt, ránk bízta a döntést. Most, hogy újraolvastam, egyvalami nem világos számomra: mit csinált Hilda, Novák egyetlen, félárva lánya? Mármint hogy mi a mindennapi dolga, azonkívül, hogy unatkozik, hintázik, olvasgat, eszeget, végigjáratja ujjait a zongora billentyűzetén, titokban cigarettázik, udvaroltat magának és asztalt táncoltat. Egy szó sem esik arról, hogy e 17 éves hajadon végzett-e iskolát, milyet, mennyi ideig, hol, s mi volna a feladata vagy szerepe – csak arról kapunk részletes képet, hogy apja kiket tanít, s azoknak milyen tulajdonságaik vannak. Sosem hiányoltam Hilda „pályafutását” vagy annak hátterét, most feltűnt ez a hiány. Szinte semmit nem tudunk meg Hildáról. Egyszer, látszólagos kibékülésük után kirándulni megy apjával a közeli erdőbe: „Hilda csirkét sütött, bort vitt, együtt ebédeltek a réten...” – így bizonyossággal annyi tudható a csaknem felnőtt lányról, hogy tud csirkét sütni. Hogy is mondjam? Olyan mihaszna...

Természettudományos érdeklődésű apjával (matematika- és fizikatanár a gimnáziumban) együtt nézik a csillagos eget, s a Szíriusznak a Földtől való távolságát említő magyarázatára Hilda megfogja apja kezét s felsóhajt: „Ó, de messze vagyunk.” Apja természetesen a bolygók egymástól való távolságára gondol, Hilda mondata azonban a köztük levő távolságra is utalhat. Apa és lánya ugyanis, finoman fogalmazva, nem pendül egy húron. A szöveg mindkettőt ideges alkatnak mondja, de ez a mások általi meghatározás egyikükre sem nagyon illik. Egyáltalán: elég sok minden hallgatódik el az Aranysárkányban, mindig csak annyit tudunk meg, amennyi az illető szereplő felől megtudható, s a különféle szemszögekből kapott információk is többértelműek vagy ellentmondanak egymásnak. Ez pedig a regény egyik fontos vonása. És a nyelve, mely ma is ugyanolyan élő, mint az első kiadásban. Na meg jó a történet, vitathatatlan: a jobb sorsra érdemes tanár és apa kétszeresen is megbukik: lánya elszökik tőle (terhesen, ez sincs kimondva a műben), diákja orvul-rútul megveri. Egy kisvárosban ez elég rossz erkölcsi bizonyítvány.

a

Egy kiemelkedően nagy jelenetben Novák Antal arról képzeleg, hogy felkeresi otthonában az őt megverő Liszner Vilit, és szembesíti a diákot és apját azzal, milyen méltatlanul s ocsmány módon bánt el a gyerek vele. Vili persze hátrál, lapul, fél, az anyja szoknyájába kapaszkodik... „A diák nem állja tekintetét, megretten, fejét elfordítja. Szeretne kirohanni a rémülettől, itt hagyni ezt a szűk vallatószobát, mely irtózatosabb annál a nagy, sötét teremnél is, melyben a rendőrtiszt kihallgatta, s gázlángok égtek. Megadja magát.” Nos, hogy Vilit bekérették a rendőrségre, azt Novák sejtheti, bár nem feltétlen, a regényben erről nem esik szó. De hogy Vili kihallgatása egy gázlángokkal megvilágított szűk vallatószobában történt, azt csak mi, olvasók tudjuk, a tanár nem volt jelen a kihallgatáson. Vagyis nemcsak bravúros elhallgatásokkal szembesülünk, hanem ugyanilyen bravúros többlettudásokkal is. Kosztolányi a mindentudó elbeszélő szerepét elegánsan átruházza az olvasóra. Amikor Novák képzeleg (elképzeli, hogyan szembesíti a diákot a bűnével, magában többször lejátssza a jelenetet, melyre sosem kerül sor – mert végül elmegy ugyan Viliékhez, sőt a szobájába is felkísérteti magát az apjával, de nem hozakodik elő azzal, hogy a növendéke megverte őt, holott meglátja a furkósbotot és a bikacsököt is), akkor lényegében mi, olvasók képzelgünk. Mi próbáljuk tisztázni az alávaló, igazságtalan tettet, mi válunk a tanár élő lelkiismeretévé – s így már érthető, hogyan tudhat Novák Antal olyan dolgokról is, amelyekről csak mi tudhatunk, akik a regényt olvassuk. A látomásos jelenetnek a zárása is egészen kiváló: „Lehet azonban, hogy nem így történt.” Tehát egy ilyen mondat zárja azt az epizódot, mely csak a tanár képzeletében játszódott le. Zseniális.

Sok-sok érv szól amellett, hogy időről időre kézbe vegyük az Aranysárkányt, a Kalligram életműsorozatában ez is megjelent. Nekem most, sokadik olvasásra tűnt csak fel, mekkora – és mennyire gazdag, tagolt – kert övezi a tanárék házát; a négy hold sajnos nem mond semmit, de hogy öt percig tart elérni egyik végéből a másikba, azt már el tudom képzelni. Ha legközelebb leveszem a polcról, csak erre a kertre fogok figyelni. Biztosra veszem, hogy sok-sok új és érdekes dologgal fogok szembesülni. Most Novák lányára, Hildára figyeltem, s nem tudtam eldönteni, vajon gyermek-e még, vagy már felnőtt. Ehhez kevés a támpont a műben. Nem kérdéses, hogy boldogtalan, s mikor később bepillantást kapunk a házaséletébe, abban sem látjuk a boldogságnak semmi jelét. Igaz, megmarad mihasznának.

Nemhiába kötelező olvasmány (csak remélhetem, hogy még kötelező), ha a „kötelező” alatt azt értjük, hogy megérdemli kitüntetett figyelmünket, akkor minden kétséget kizáróan, feltétlen, bármikor. (Szlovák változata sajnos nincs, csehül 1974-ben jelent meg Anna Rossová fordításában.)

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tüntetés

Eldurvult a tüntetés a parlament előtt, Kollár a rendőröket hibáztatja

Sidó H. Zoltán

VIDEÓ: Beoltott hívőket vár Ferenc pápa, buborékba zárt olimpia

nyaralás illusztráció

A 8 leggyakoribb betegség, ami nyaraláskor előfordul

b

Galéria: Leszokna a dohányzásról, csak nem tudja, hogyan kezdjen neki? Nézzük, mi segített a sztároknak!

medve

Napokig terrorban tartott egy medve egy férfit Alaszkában

olimpia

A 20 milliárd dolláros olimpia – Tokió számokban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.