Koncertek kisiskolásoknak

Pered. A Győri Filharmónia Szimfonikus Zenekara játszott hétfőn délelőtt a peredi alapiskolásoknak, mégpedig a világhírű karmester, Medveczky Ádám vezényletével. A helyi művelődési házban lezajlott koncert része volt a győriek nevelőhangverseny-sorozatának.

Pered. A Győri Filharmónia Szimfonikus Zenekara játszott hétfőn délelőtt a peredi alapiskolásoknak, mégpedig a világhírű karmester, Medveczky Ádám vezényletével. A helyi művelődési házban lezajlott koncert része volt a győriek nevelőhangverseny-sorozatának. Mézes Rudolftól, a Csemadok Galántai Területi Választmánya titkárától, szervezőjétől megtudtuk, a Győri Filharmonikusoknak ez a peredi volt a harmadik mátyusföldi nevelő hangversenyük. „Felajánlottuk a hangversenysorozatot Dunaszer?da?hely?nek, Nagymegyernek, Komáromnak is, de egyéb programok miatt nem tartottak rá igényt, ezért úgy döntöttünk, hogy itt, a Mátyusföldön rendezzük meg az egész sorozatot – tájékoztatott Mézes Rudolf. Május 15–16-án Galántán négy koncertet adtak, május 19-én pedig Pereden és Vágsellyén volt egy-egy hangverseny a helybeli és környékbeli iskolásoknak. Bartók, Kodály, Erkel és Brahms dalait hallhatták a gyerekek, kísérőszöveggel. Megtudhatták például, hogy az öt tételből álló Magyar Képek című művét Bartók Béla a saját korábbi szerzeményeiből állította össze, amikor a kiadója 1931-ben könnyen játszható sikerdarabokat kért tőle. Azt is hallhatták a gyerekek, hogyan lehet játékos zenében érzékeltetni az italtól pityókás ember csetlését-botlását, vagy a kanásztánc feldolgozásában hogyan imitálják szimfonikus hangszerekkel a dudát. Kodály Marosszéki táncok és Galántai táncok című darabja is programon volt, valamint Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának esküvői jelenetéből a Palotás.

Azt is elárulták az előadók, hogy a hangverseny programjában szereplő egyetlen nem magyar szerző, Johannes Brahms hogyan kötődik Magyarországhoz. Két magyar zongorakísérőjével, Reményi Edével és Joachim Józseffel gyakran járt Pestre, és a cigányprímások játéka annyira lenyűgözte, hogy az ő zenéjük feldolgozásával huszonegy Magyar Táncot írt. Ezek közül az 5. Magyar Táncot hallhatták a peredi előadás gyerekhallgatói. A Győri Filharmónia Szimfonikus Zenekarának és Medveczky Ádám?nak a május 23-24-25-én sorra kerülő XIV. Kodály Napok záróhangversenyén, vasárnap este a galántai Szent István Király Római Katolikus Templomban is tapsolhat majd a közönség.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?