Kodály Zoltán emlékére

Nyitra/Kolon. Holnap a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem – Közép-európai Tanulmányok Karán zenepedagógiai konferencia kezdődik Kodály Zoltán születésének 125. és halálának 40. évfordulója tiszteletére.

Nyitra/Kolon. Holnap a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem – Közép-európai Tanulmányok Karán zenepedagógiai konferencia kezdődik Kodály Zoltán születésének 125. és halálának 40. évfordulója tiszteletére. Az eseményt 14 órakor László Béla, a Közép-európai Tanulmányok Karának dékánja, valamint Erdei Péter, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető tanára, a Kecskeméti Kodály Intézet igazgatója nyitja meg. Ezt követően a Kodály hangja a zenében Magyarország hangja című vándorkiállítást tárják a nagyközönség elé. 18 óráig egy minikoncert, valamint több előadás is elhangzik. Az előadások témai: Kodály Zoltán zenepedagógiájának korszerűsége; Kodály Zoltán nyomában a Zobor-vidéken. Ezenkívül bemutató tanításra is sor kerül.

Pénteken 9-től 12 óráig bemutató órák és előadások lesznek a következő témákban: Kodály és a költészet; Kodály zenepedagógiai eszméi a szlovák zenei nevelésben; Népszokások, népi szimbólumok, népi szóhasználat Kodály műveiben. A délután folyamán egyebek közt a kései Kodály-művek világáról lesz szó, valamint Kodály gyermekkari műveiben kutatják a nyelv és a zenei kifejező eszközök összefüggéseit. 19 órakor ünnepi hangverseny kezdődik a Kostantin Filozófus Egyetem dísztermében. Közreműködik a Nyitrai Konstantin Egyetem Magyar Kórusa, a Kolonyi Gyöngykoszoró (szólót énekel Süttő Mónika és Bencz Gabriella), a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa, a pécsi Quartetto vocale, valamint a Kecskeméti Kodály Intézet művésztanárai közül bemutatkozik Klézli János és Hajdú Roland. Szombaton délelőtt a konferencia résztvevői a Zobor-vidék falvaiban Kodály Zoltán nyomába szegődnek.

Szombaton tartják a II. Zoboralji Nemzetközi Kórusfesztivált a koloni szabadtéri színpadon. A fesztivál része lesz 14 órától egy ünnepi szentmise, majd 15 órától az a nemzetközi kórustalálkozó, melyen hazai kórusok mellett magyarországi és csehországi előadók is színpadra lépnek. 20 órakor táncház kezdődik a székesfehérvári Tilinkó együttes közreműködésével. Vasárnap a kórusfesztivál templomi énekléssel folytatódik. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?