Klimax – a változás kora

A változás kora a mai világban különös erővel hat a nőkre. A görög eredetű klimax szó „kritikus” időszakra utal. Soha nem foglalkoztak ennyit vele, mint manapság.

A változás kora a mai világban különös erővel hat a nőkre. A görög eredetű klimax szó „kritikus” időszakra utal. Soha nem foglalkoztak ennyit vele, mint manapság. Az utóbbi száz évben az átlagéletkor emelkedésével – és ezen belül a női átlagéletkor jelentősen megemelkedett volta miatt – az orvosok, de világszerte a nők is egyre fontosabbnak tartják életminőségük megtartását.

– A klimaxot kísérő tünetegyüttes enyhíthető, a hazánkban is forgalomban lévő korszerű hormonpótló gyógyszerek jelentősen csökkentik a problémákat , a hőhullámokat, az éjszakai izzadást, a lelki nyomást. A női hormon, az ösztrogén hiánya csontritkuláshoz, az Alzheimer-kór, de különböző szív- és érrendszeri, olykor halálos kimenetelű betegségek kialakulásához vezet(het). Holott a kockázat, de a tünetek enyhítése is aránylag egyszerű: pl. a premarin-termékcsalád természetes produktumai 35-45 százalékkal javítják a nők életminőségét. A gondot az okozza, hogy az érintett hölgyek tájékoztatása nem a legmegfelelőbb, ezért nem kérnek tanácsot orvosuktól – magyarázza dr. Eva Dedinská nőgyógyász a Wyeth Whitehall gyógyszertársaság felvilágosító, továbbképző NEDA- (National Estrogen Deficiency Awareness) programja keretén belül szervezett lakossági fórumon. Az amerikai gyógyszertársaság felvilágosító programja épp a kommunikáció hiányát kívánja pótolni, nyilvános beszélgetéseken szakértők magyarázzák a klimaxkezelés korszerű módszereit. – Nagyon intim dolgok ezek – vallja egy kellemes külsejű hölgy, majd kifejtette: orvosa előtt nem képes beszélni a hüvelyszárazság okozta fájdalomról, amely megkeseríti a házaséletét is. A közvélemény szerint a változókor az öregedési folyamat természetes velejárója, ezért sokan – indokolatlan félelmükben – elutasítják a hormonális kezelést. Pedig az ösztrogénhiány komoly veszélyt jelent. Nem csupán az öregedést gyorsítja, hanem jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét. Régi megfigyelés, hogy a még fogamzóképes korban levő nők között jóval ritkább az infarktus, mint a hasonló korú férfiaknál. A menopauza beálltát követően, amikor a női nemi hormonoknak az érfalra, a zsíranyagcserére gyakorolt védő hatása megszűnik, sajnos ez az előny eltűnik. Statisztikai adatok bizonyítják, hogy a nem kezelt nők 31 százaléka szívbetegségben hal meg. Idő előtt persze.

Ugyancsak érdekes az emberi test csonttömegének alakulása is. Harmincöt éves korig nő, azután néhány éves stagnálás áll be, majd megkezdődik a csonttömeg folyamatos csökkenése, ám a menopauza éveiben leépülése felgyorsul. A nők hatszor gyakrabban lesznek a csontritkulás áldozatai, mint az erősebb nem képviselői. A betegség hátfájásban, a könnyebben előforduló csonttörésekben, vagy akár a joggal rettegett időskori combnyaktörésben nyilvánul meg. – A változások oka az, hogy az élet ötödik évtizedében fokozatosan leáll a petefészkek működése, a női nemi hormonok: az ösztrogén és a progeszteron termelése nagymértékben csökken. Először rendszertelenné válik, majd elmarad a menstruáció, miközben főképp az ösztrogén hiánya érezteti hatását a szervezet legkülönbözőbb részein. Menopauzáról akkor beszélünk, ha az utolsó menstruációtól számítva hat hónapon belül nem jelentkezik újabb havi vérzés – magyarázza az orvosnő.

Beszámol arról, hogy a hazai gyógyszerpiacon többféle hormonpótló áll a hölgyek rendelkezésére. Annak ellenére, hogy Szlovákiában több mint egymillióra tehető a 45 év körüli, és 628 ezerre a 45–65 éves nők száma, a felmérések szerint csak 11 százalékuk használ hormonpótló gyógyszereket, tapaszt. A természetes női hormonnal – ösztrogénnel – átitatott tapasz hatása hét napig tart. Egyre több nő véleménye szerint kényelmesebb, mint a tabletta. A Wyeth Whitehall gyógyszertársaság hormontablettája pedig, amelynek hatóanyagát vemhes kancák vizeletéből nyerik, a hagyományos panaszok megszüntetésén kívül meggátolja még a fog- és hajhullást, s javítja a látást. Akadnak, akik a ráktól való félelem miatt utasítják vissza a hormonterápiát, holott tanulmányok bizonyítják: nincs ok az aggodalomra. A méhtestrák rizikóját ki lehet védeni a progeszterontartalmú szerek alkalmazásával. A kombinált terápia eredményeként havonta létrejöhet a felépült méhnyálkahártyát leválasztó megvonásos vérzés. A másik nagy kérdés az emlőrák rizikója. Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy gyakoribb-e a hormonpótló terápia nyomán. Az eddigi felmérések szerint az 5 éven át alkalmazott hormonpótlás egyáltalán nem, a 10 évnél hosszabban tartó terápia esetleg kis mértékben emelheti a mellrák kockázatát. Viszont épp ezek ismeretében, mind a testtapasz, mind a hormontabletta felírása előtt alapos vizsgálatnak (a mammográfiát is beleértve) vetik alá a hölgyeket, s a terápia évei alatt az orvosok rendszeresen ellenőrzik egészségi állapotukat. A kezelés előnyei pedig messzemenően felülmúlják az esetleges kockázatokat.

Egyes esetekben azonban valóban ellenjavallott a hormonpótlás: ha valakinél rosszindulatú méh- vagy emlődaganat, tisztázatlan eredetű méhvérzés, súlyos májbetegség áll fenn. Szintén meggondolandó a hormonok adagolása a korábbi embóliák, epekövesség, cukorbetegség, magas vérnyomás esetén. A végső döntés a nőgyógyász feladata, ám a problémakezeléshez szükséges az érintett fél megfelelő felvilágosítása. A Wyet Whitehall gyógyszertársaság NEDA-programja világszerte, de harmadik éve Szlovákiában is ezt a célkitűzését váltja valóra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?