Kísérlet egy táncos és egy kotrógép románcára

Prága. Nyitott színházzá vált a Moldva-parti cseh metropolis, miután a helyi Vásárvárosban tegnap a nagyközönség számára is megnyílt a 11. Prágai Quadriennále.

Prága. Nyitott színházzá vált a Moldva-parti cseh metropolis, miután a helyi Vásárvárosban tegnap a nagyközönség számára is megnyílt a 11. Prágai Quadriennále. Az Európában a legnagyobb presztízsűnek tartott nemzetközi szcenografiai és színház-építészeti seregszemlét, amelyet a hagyományoknak megfelelően ismét három – nemzeti, színház-építészeti és oktatási – szekcióban rendeznek meg, tíz napon keresztül, június 24-ig láthatják az érdeklődők. Idén – a korábbi évfolyamoktól eltérően – azonban a látnivalók nem maradnak a vásárvárosi kiállítótermek falai között, hanem a főváros számos terét és utcáját is ellepik.

Az elegáns Nemzeti sugárúton (Národní třída), valamint a belváros üzleti központjának számító Köztársaság téren (námestí Republiky) tegnap kora reggel óta a kiválasztott épületeken mintegy hat méter magasságban széken ülő idős hölgyeket és férfiakat látni mindennapi tevékenységük végzése közben. Van, aki újságot olvas, van, aki pulóvert köt, míg mások kávéznak, teáznak, vagy csak úgy kibámulnak az ablakon...

Kora este a Vásárváros elől hatalmas madárkosztümös menet indult a történelmi Óváros térre. Senki sem titkolta, hogy az ihletet Arisztophanész Madarak című darabja szolgáltatta.

Ma a Kampa-sziget kerül az érdeklődés középpontjába. A prágaiak és a turisták által is nagyon kedvelt zöldövezetben néhány művész régi cseh újságokból megpróbálja megformálni Coatlicue azték istennő személyét.

A szelíd kotrógép című előadás, amelyre holnap délután kerül sor a Köztársaság téren a bizarrabbak közé tartozik. Dominique Boivin francia koreográfus mintegy háromórás előadása „egy táncos és egy kotrógép románcát” kívánja bemutatni. A nagyszabású rendezvény utolsó napján pedig néhány előre kiválasztott helyszínen és tömegközlekedési eszközön szándékosan kiváltott utcai konfliktusokra kerül sor, amelyekről azonban az éppen a helyszínen tartózkodók, illetve utasok nem tudnak. „Nagyon várjuk, hogyan fognak reagálni” – mondta Miroslav Bambus, az attrakció szervezője.

Magában a Vásárvárosban tíz napon át tartanak a kiállítások és a különféle érdekesnél érdekesebb előadások. Mintegy 500-550 rendezvényre kerül sor a tíz nap alatt – mondta lapunknak a fórum szóvivője, Silvie Marková.

A kiállítások és az előadások mögött 60 ország színházi művészei állnak, ami rekordot jelent az 1967-ben életre hívott Prágai Quadriennále történetében. A fórumot a Szcenográfusok, Színházépítészek és Technikusok Nemzetközi Szervezete hívta életre.

A quadriennále különleges színfoltja a színpadi művészet iránt érdeklődő fiatalok többtucatnyi különféle rendezvénye, amelyeken több mint 5000 fiatal jelezte részvételét Európa számos országából.

A 11. Prágai Quadriennálén a magyar projekteket az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szervezte a Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társaságával közösen.

A magyar résztvevők egyebek között bemutatják a tíz éve működő Krétakör Színház előadásainak helyszíneit. A nemzeti szekcióban Forgách András ötlete alapján a Liliom Bagdadban című témát (Molnár Ferenc Liliom című darabja az iraki háború eseményein átszűrve) öt tervező – Khell Zsolt, Ágh Márton, Fodor Viola, Antal Csaba és Kentaur – dolgozta ki.

Az oktatási szekcióban a magyarországi képzőművészeti felsőoktatási intézmények látványtervező tanszékei mutatkoznak be.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?