Kilenc nap James Bond nyomában

Hol van már a tavalyi nyár? Robert Redford politikai szentbeszéde a Thermal Szálló nagymozijában, vagy Liv Ullmann szelíd mosolya a norvégok fogadásán, Michael Pitt „ködös” tekintete a Kolonnádon, vagy Gael García Bernal éjféli borozgatása egy kerti partin?

Eva Green és Daniel Craig több sztárt megelőzött Karlovy VarybanMindez már a múlt Karlovy Vary életében. A filmek is továbbmentek kijelölt útjukon. Csehország egyik, ha nem a legszebb fürdővárosa már az új vendégek érkezését várja, mozijaiban pedig minden készen áll a tavaly óta forgatott filmek bemutatására. Ott, ahol az elmúlt hónapokban Daniel Craig, az új 007-es rótta veszélyes köreit, mától olyan hírességek után nyomozhat a mozirajongók népes tábora, mint Andy Garcia, vagy a nagy kékséget megjárt Luc Besson, a 12 majommal „szövetkezett” Terry Gilliam, vagy az új filmjével érkező koreai fenegyerek, Kim Ki-Duk. De jön Krystyna Janda is, a lengyelek nagy híressége, aki Szabó István Mephistójában is jelesül alakított anno, és lesznek nagy meglepetések, amelyeket egyelőre hétpecsétes titokként őriznek a fesztivál rendezői. James Bond útjáról sem szóltak pontos jelentések, sőt a Karlovy Vary-i forgatások helyszíneit és időpontjait sem kürtölte világgá a cseh koprodukciós partner. Később viszont már az is kiszivárgott: a Casino Royale című új rész producere minden napért 30 ezer koronát fizetett a városnak, a két forgatás közti leállásért pedig napi 8500-at. A Pupp Szálló pedig, ahol a stáb legfontosabb emberei laktak, 700 ezer koronát termelt csak azért, hogy belső termeit és külső arculatát adta a filmhez. Ajándékként pedig maradtak azok a csillárok és azok a szőnyegek, amelyek fényt és pompát bizosítottak a világ leghíresebb és legvonzóbb ügynökének.

Karlovy Vary 41. mustrája ugyancsak emeli a város hírnevét a világban. Berlin és Cannes után, Velence előtt ez a filmesek legnagyobb Mekkája, ahol különböző szekciókban az idén is csaknem 250 filmet láthat a közönség.

Versenyben tizenötöt. A spanyoloktól egy kilencéves autótolvaj történetét (Úttalan utakon), a lengyelektől egy vak nő és egy átlagos költő bizarr kapcsolatát (Pár ember, kevés idő), az amerikaiaktól egy börtönből szabadult anya fájdalmas útkeresését (Sherrybaby), az oroszoktól egy csukotkai háborús kalandot (Tranzit). A cseh filmet Jan Hřebejk friss alkotása, a Szép nő, csúnya helyzet képviseli, amely egy szokatlan szerelmi háromszögbe avatja be a nézőt. Lesz egy-egy francia, mexikói, koreai, iráni, argentin, bolgár, német és egy svéd-dán koprodukcióban készült opus is a versenyben. Magyar film sajnos nem. Versenyen kívül azonban Karlovy Vary közönsége is láthatja a Cannes-t megjárt ifjú triumvirátus: Pálfi György, Hajdú Szabolcs és Kocsis Ágnes egy-egy munkáját, a különböző szemledíjakat begyűjtött Taxidermiát, a Fehér tenyért és a Friss levegőt.

Cannes-i csomagból kerül elő az olasz Marco Bellocchio új filmje, az Il regista di matrimoni, Nani Moretti Kajmánja, Paolo Sorrentino Családi barátja, s az eddig csak színészként ismert, mostantól azonban már rendezőként is jegyzett Kim Rossi Stuart első opusa, az Anche libero va bene, amelynek női főszerepét a Rómában élő, apai ágon szlovák, anyai részről magyar Barbora Bobulova játssza. De itt lesz Pedro Almodóvar Cannes-ban a legjobb rendezés díjával kitüntetett Volvere is, valamint Aki Kaurismaki új filmje, Az alkony fényei.

A Nyugattól Keletre szekcióba tizenhét alkotás került be. Többek között egy román (12:08 Bukaresttől keletre – televíziós talk show tizenhat évvel Ceausescu bukása után), egy litván (Istenek erdeje – fekete humorral a náci táborok életéről) és egy orosz-kirgiz-francia-német koprodukció (Az ősök koporsója – egy Párizsban élő kirgiz férfi francia menyasszonyával tér vissza szülőfalujába).

Jasmine Dellal amerikai rendező alkotását, a Kanyargós utat (cigányzenével színesített road-movie) a Más szemmel szekcióban, Luc Besson új opusát, az Angyal-A-t (szerelmi szállal átszőtt krimi) és Steven Soderbergh babagyári love storyját, a Buborékot pedig a Horizontok kategóriában vetítitk. Ugyanide sorolták az idei Berlinale két díjazott darabját. Az egyik: Michael Winterbotton rendezése, az Út Guantanamóba, amely (ál)dokumentarista eszközökkel mutatja be egy afganisztáni amerikai alakulat fogságába esett három arab fiú történetét. A másik: Bosznia-Hercegovina, Ausztria, Németország és Horvátország összefogásában készült Grbavica címmel, Jaszmila Zsbanics rendezésében a megerőszakolt bosnyák asszonyok ma sem csillapuló lelki kínjairól.

A Hét szempár blokkban hét ismert és pályakezdő francia rendező mesél felnőtté válásának nehézségeiről. A Tisztelet John Hustonnak a 100 éve született legendás amerikai filmrendező alkotásait (A Sierra Madre kincse, Kallódó emberek, Fat City, A férfi, aki király akart lenni, A Prizzik becsülete) viszi közönség elé. Tíz filmmel képviselteti magát Karlovy Varyban a Robert Redford alapította Sundance fesztivál.

A világ filmművészetét gazdagító rendezők közül az idén a cseh Jan Němec (Az Ünnepségről és a vendégekről egykori új hullámosa), Robert Shay, A gyűrűk ura alkotója, valamint Andy Garcia, a kubai származású amerikai színész kap életműdjjat.

S hogy az árak még a fesztivál költségvetésében sem stagnálnak, azt az is jelzi, hogy míg a tavalyi moziparádé 110 millió koronába került, az idei mulatság már 115 millió lesz. Az összeg egynegyedét a cseh állam és Karlovy Vary városa biztosította, a többit támogatóktól könyörögték ki a szervezők. Hogy milyen nehézségek árán, azt talán csak James Bond tudná kinyomozni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?