Kultúra

Kezdődik a Tompa Mihály Országos Verseny

Rimaszombat | Öt korcsoport, vers, próza, lírai színpad, megzenésített vers kategóriák és mindehhez a résztvevők létszámának újabb rekordja.
Szászi Zoltán

2019. április 25. 07:00

Tompa Mihály mellszobra Hanván (A szerző felvétele) 

Néhány szóban így lehetne elmondani, miről szól az idei, 28. Tompa Mihály Országos Verseny, amely április 25-én kezdődik Rimaszombatban a városi művelődési házban. 
Értesüléseink szerint idén a finanszírozáshoz pályázati forrást biztosító több szervezetnél a korábbi évekhez képest kissé mostohábban kezelték ezt a rendezvényt. 
A szép szónak ez az ünnepe mind minőségében, mind pedig a résztvevők számát tekintve egyedülálló az egész magyar nyelvterületen. Nem csupán a szakmaisága – az országos megmérettetésre egészen az iskolai fordulóktól az országos lélekszám alapján elosztott keretszámok szerinti járási, kerületi elődöntőkön át jutnak el a versenyzők –, hanem a résztvevők száma tekintetében is. Magyar nyelvterületen nincs ehhez fogható, ennyi irodalommal foglalkozót megmozgató, felmenő rendszerű megmérettetés. 
Idén megdől a tavaly felállított rekord, a huszonnyolcadik országos versenyre ugyanis 311-en jelezték részvételüket. 
Az öt korcsoport és a négy – egyszerre műfaj és műnem – kategória versenyzőit huszonkét zsűritag fogja értékelni. 
A verseny holnap este ünnepi nyitóműsorral indul. Ezen, a megnyitó ceremónia részeként a versmondó fesztivál, illetve maga a pódiumműfaj és színjátszó mozgalom tavaly elhunyt oszlopos tagjára, Kiss Péntek Józsefre emlékeznek egy külön emlékműsorral. 
A nyitógála vendége lesz Szarka Tamás Kossuth-díjas előadóművész. Péntek az egész napos versenyfolyamé. A számos kísérő rendezvény mellett – monodráma, játszóház, irodalmi előadás – este hét órától a Komáromi Jókai Színház előadásában Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter a Padlás című musicalét láthatja a közönség. 
A szakmai zsűri szombaton értékeli személyre szólóan és alaposan kielemezve a versenyzők produkcióit, és ezen a napon lépnek színpadra az énekelt versek kategória versenyzői is. 
A rendezvény zárónapjának estéjén díjkiosztó gálaműsort izgulhatnak végig a résztvevők. 
Három napig most a szép szóé lesz Tompa Mihály szülővárosa! 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A rosszindulat viszi romlásba az emberiséget

Ma kezdődik a pozsonyi Nepela Memorial

Birkózó-vb a tévében

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Az észak-európai partvidékeken megnövekszik az áradások veszélye a klímaváltozás miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?