Kétszáz éve született Giuseppe Verdi

ÖSSZEFOGLALÓRóma. Ma kétszáz éve, 1813. október 10-én született Giuseppe Verdi, a romantikus opera nagymestere. A legenda szerint hatévesen, ministrálás közben hallott először orgonaszót, és annyira lenyűgözte, hogy elhatározta: zenével fog foglalkozni.

ÖSSZEFOGLALÓ

Róma. Ma kétszáz éve, 1813. október 10-én született Giuseppe Verdi, a romantikus opera nagymestere. A legenda szerint hatévesen, ministrálás közben hallott először orgonaszót, és annyira lenyűgözte, hogy elhatározta: zenével fog foglalkozni. A milánói konzervatórium felvételijén megbukott (az intézmény ma büszkén viseli Verdi nevét), mégis a városba költözött, és a Scala korrepetitorától vett órákat.

Első művét, az Obertót 1839- ben mutatta be a Scala, de a sikert 1842-ben a Nabucco hozta meg a számára. A babiloni fogságban senyvedő zsidók történetét az olasz közvélemény az Ausztria elleni szabadságharc metaforájának tekintette. A zeneszerző neve is politikai jelszó lett, a Viva V.E.R.D.I.-t a hazafiak így olvasták: Viva Vittorio Emanuele Re D' Italia – azaz Éljen Viktor Emánuel, Olaszország királya.

Második alkotói korszakában, az 1850-es évektől olyan remekműveket írt, mint a Rigoletto, a Trubadúr, a Traviata, az Álarcosbál, a Don Carlos és az Aida. Népszerűségére jellemző, hogy a század közepén Párizsban az operaévad nagyobb részét az ő művei tették ki. Az Aida után 15 évig nem írt operát, ebből az időszakból kiemelkedő műve az író Alessandro Manzoni halálára született Rekviem. Már a hetvenes éveiben járt, amikor megírta az Otellót, majd nyolcvanévesen a Falstaffot. Művei előadásáról határozott nézetei voltak, megesett, hogy kisebb könyvnyi terjedelemben foglalta össze a legapróbb részletekre vonatkozó instrukcióit a rendező és az énekesek számára.

A zenetörténet egyik legnagyobb operakomponistája a szenvedélyektől fűtött olasz léleknek megfelelő formát az áradó dallamokban találta meg. Áriáit még a velencei gondolások és a nápolyi utcazenészek is énekelték. 1901. január 27-én halt meg, a gyász miatt azon a napon a milánói boltok többsége zárva tartott, egy időre a közlekedés is megbénult. Végrendeletében vagyona nagy részét kórházakra, szociális intézményekre hagyta. Ő alapította a világon az első menhelyet idős zenészek számára.

A Verdi-jubileumhoz szerte a világban bemutatók sora kapcsolódik. A Szlovák Nemzeti Színház operatársulata e hónap elején mutatta be Verdi Rigolettóját; emellett az Aidát, a Traviatát, az Otellót és a Macbethet tartják műsoron Pozsonyban. A Magyar Állami Operaház a Falstaff szeptember végi bemutatójával tisztelgett az évforduló előtt. Budapesten A trubadúr, az Aida, a Nabucco, az Otello, a Rigoletto és a Traviata mellett Verdi két, viszonylag kevesebbet játszott operájára, A haramiákra és a Luisa Millerre is jegyet válthatnak az érdeklődők. (MTI, ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?