Kétszáz előadó bevonásával

Pozsony. Ma este 18 órától kerül sor a Szlovák Nemzeti Színház új épületében Modeszt Petrovics Muszorgszkij Borisz Godunov című operájának bemutatójára. Muszorgszkij műve a zeneirodalomban arról vált híressé, hogy egyike azon alkotásoknak, amelyek a legtöbb változatban szólalhatnak meg.

Pozsony. Ma este 18 órától kerül sor a Szlovák Nemzeti Színház új épületében Modeszt Petrovics Muszorgszkij Borisz Godunov című operájának bemutatójára. Muszorgszkij műve a zeneirodalomban arról vált híressé, hogy egyike azon alkotásoknak, amelyek a legtöbb változatban szólalhatnak meg.

Már Muszorgszkij két változatot alkotott meg, ám később Rimszkij-Korszakov és Sosztakovics is próbálkozott az opera átírásával. A Borisz Godunov első változatán 1868-tól 1870-ig dolgozott a zeneszerző, ebben a változatban azonban soha nem hangzott el. Az 1871-72-ben átdolgozott változatból három kép 1873-ban került színre, de a teljes operát csak 1874-ben adták elő Szentpétervárott. A Pozsonyban színre vitt változat a teljes változat, amely egyben a legterjedelmesebb.

Az opera valós történelmi tényeken alapszik. Puskin Dramatizált krónika Borisz cárról és Griska Otrepjevről című alkotásához az anyagot Karamazin hatalmas történelmi művéből, Az orosz birodalom történetéből vette. Cselekménye szövevényes, zenéje egybefonódik az orosz népzenével.

Minden értelemben monumentális előadásnak ígérkezik a közel négy és fél órás, megközelítőleg 200 előadó bevonásával, neves szólisták közreműködésével megszólaltatott mű. Hosszú idő után újra a Szlovák Nemzeti Színház színpadán láthatjuk a világhírű basszust, Sergej Kopčákot. A rendező Marián Chudovský, az operát betanította és vezényli Stefan Lano amerikai karmester. Bemutatók: ma és holnap; további előadások: május 5-én, 20-án, 24-én és június 20-án.

A próbafolyamaton objektívjével jelen volt Huszár Tibor fotó?művész is, aki tizenkét nagy?méretű fényképen örökítette meg a pozsonyi bemutató vizuális töltetét. Ezekből a fekete-fehér színházi fotókból ma este, az előadás kezdete előtt, 17 órakor nyílik kiállítás az Opera előcsarnokában.

A Stefan Lanóval készült interjút a holnapi számunkban olvashatják. (ko)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?