Kérdéses, lesz-e idén színházi fesztivál

Nyitra |

<p>Négy hónappal a kitűzött dátum előtt még nem lehet tudni, megrendezik-e idén a visegrádi országok Találkozás című fesztiválját a nyitrai Régi Színházban. A rendezvényt előkészítő dramaturg felmondott, a színház vezetése pedig egyelőre egyetlen résztvevőt sem hívott meg.</p>

Veronika Gabčíková dramaturg a színház azon tagjai közé tartozik, akik a színház igazgatója elleni tiltakozásul felmondtak. Martin Kusendát tavaly júniusban nevezte ki a megyei hivatal, de a társulat nagy része már akkor elégedetlen volt a döntéssel, és ennek hangot is adott. A Milan Belica megyeelnöknek címzett levelükben azt írták a társulat tagjai, hogy az új igazgatónak nincs víziója, a színház fejlődéséről alkotott elképzelése kimerül a székek cseréjében. Belicát arra kérték, váltsa le Martin Kusendát, mert ha ez nem történik meg, ők távoznak. Utóbbi történt meg, tavaly decemberben felmondott főrendező, idén januárban pedig a képzőművészeti vezető, a dramaturg, a rendező, a művészeti vezető és öt színész. A színház most mindössze nyolc taggal működik, és senki nem tudja, hogyan fogja megszervezni a visegrádi országok színházi fesztiválja, a Találkozás tizenhetedik évfolyamát.

Veronika Gabčíková dramaturg, aki a fesztivál előkészítéséért felelt, ugyancsak felmondott, és jelenleg betegszabadságon van. Megkeresésünkre azt mondta, nem is tartaná tisztességesnek, hogy részt vegyen egy olyan rendezvény előkészítésében, amelynek a lebonyolítását már nem tudná garantálni. „A szereplőket most kellene meghívni, de még nem tudom, mennyi lesz a fesztivál költségvetése. Senkit nem hívhatok meg úgy, hogy fogalmam sincs, tudok-e fizetni neki” – mondta Gabčíková. A fesztivál pályázatait és koncepcióját még ő dolgozta ki, a folytatásban azonban már semmiképp nem akar részt venni, ezt közölte a külföldi partnerekkel is.

A színház igazgatója azt állítja, mindenképp megszervezik a Találkozást, csak még nem tudják milyen formában. Tanácstalanságáról tanúskodik az is, hogy Veronika Gabčíkovának felajánlotta, külső munkatársként vállalja a munkát. Ő elvi okokra hivatkozva ezt is visszautasította, a felmondási ideje lejártáig már nem is akar visszatérni a színházba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?