Kerámiaművészeti vizitáció Pozsonyban

NÉMETH BOZÓ ANDREAPozsony.

NÉMETH BOZÓ ANDREA

Pozsony. Az Umelka galériában augusztus 24-éig izgalmas kortárs kerámiaművészeti kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők: az alkotások a hódmezővásárhelyi Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány gyűjteményéből valók, s valamennyit a Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumon készítették a visegrádi négyek országainak keramikusai. A kiállítás címe – Vizitáció – a művészet által egymás felé nyitott utakra, egymás szorosabb megismerésére utal.

A tárlaton kerámiaplasztikák, szobrok, iparművészeti alkotások és reliefek láthatók, melyek mind formailag, mind kiviteli módban, mind anyaghasználatban igen sokfélék. Ez a változatosság a művészi elképzelések és formanyelvek sokféleségének köszönhető, a művészek különféle hagyományokból merítve hoznak létre újszerű műveket, vagy egyéni művészi elképzeléseket valósítanak meg. Az anyag – legyen az agyag, samott, porcelán vagy éppen beton – sokoldalú megmunkálásával, a mázak és festékek különböző változatainak felvitelével és kiégetésével érik el a kívánt hatást. Szlovákiából Kutak Adrienn, Gabriela Luptáková, Ivica Vidrová és Juraj Vojčiak kerámiái szerepelnek a kiállításon. Magyarországot Antal András, Benkő Ilona, Csemán Ilona, Kerezsi Györgyi, Nemes Tímea, Pannonhalmi Zsuzsa, Schrammel Imre, Simon Zsolt József és Szekeres Károly munkái képviselik Pozsonyban.

A dél-magyarországi Hódmezővásárhely a Kárpát-medence egyik nagy múltra visszatekintő kerámiaközpontja. Az itt letelepült ember közel hétezer éve formálja művészi ízlésű kerámiáit. Régészeti leletei közül az agyagból megformált kökénydombi Vénusz-szobrocskák a legismertebbek, a népművészet fazekastermékei pedig szintén szorosan hozzátartoznak a város kulturális örökségéhez. Erre a tradícióra építettek a Vásárhelyi Kerámia Szimpózium kiötlői, amikor 1998-ban elindították a rendezvényt. A szimpózium sikeréhez nagyban hozzájárul, hogy a városban ma is több kerámiaüzem működik, melyek helyszínt, alapanyagot és technikai feltételeket biztosítanak az ide érkező művészeknek. Az alkotók a hathetes munka után legalább egy művet a Városi Kerámia Gyűjteménynek ajándékoznak. A szakmai irányítást a Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány kurátorai végzik. A jelentős kortárs gyűjteményben ma már több mint 350 alkotás szerepel – ezekből tekinthető meg válogatás a szlovák fővárosban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?