Kellemes meglepetés az osztrákoknak Haneke és Waltz Oscar-jelölése

Los Angeles |

<p>Kellemes meglepetésként érte az osztrákokat, hogy összesen hat Oscar-díjért szurkolhatnak a februári díjkiosztó gálán.</p>

 

Az Amerikai Filmakadémia csütörtökön jelentette be, hogy Michael Haneke Szerelem című filmje öt Oscar-jelölést kapott, Christoph Waltz színész a Django elszabadul című amerikai filmben nyújtott alakítása révén pedig már másodszor nyerheti meg az aranyszobrocskát.    Noha várható volt, hogy a 71 éves osztrák rendező legújabb filmje a legjobb idegen nyelvű film kategóriában bekerül a jelöltek közé, az öt jelölés mindenkit váratlanul ért, a filmkészítőket is beleértve. A Szerelem nemcsak a külföldi filmek versenyében, hanem négy főkategóriában is esélyes az Oscarra. Az alkotás versenyben van a legjobb filmért, Haneke a legjobb rendezésért és a legjobb forgatókönyvért járó Oscar-díjért, Emmanuelle Riva francia színésznő pedig a legjobb női főszereplő kategóriában lett jelölt.    "Természetesen reméltem, hogy a kritikusok kedvenceként egynél több jelölést kap (a film), de hogy öt kategóriában jelölték, ez nagyon jóleső dolog" - mondta az éppen Madridban tartózkodó rendező az osztrák közszolgálati rádiónak. "Ilyen sok jelölést többnyire csak nagy költségvetésű kasszasikerek kapnak, nagyon jóleső, hogy egy európai szerzői film versenyezni tud velük" - emelte ki.    Producere útján kiadott közleményében azt is hozzátette a rendező: "Minden elismerés egyúttal azt is jelenti, hogy rendben van, amit csinálok". Mint fogalmazott, úgy érzi, sokszor "légüres térben" dolgozik. "Csak a kritikusok, a nézők, és a díjak útján kapott visszajelzések mutatják meg, hogy mit alkotunk" - írta.    A tavalyi Cannes-i Filmfesztiválon fődíjjal, Arany Pálmával kitüntetett Szerelem többek között olyan hollywoodi produkciókkal áll versenyben a legjobb filmnek járó Oscarért, mint Steven Spielberg történelmi drámája, a 12 Oscar-díjra jelölt Lincoln, valamint Ang Lee Pi élete című, 11 jelölést begyűjtő fantasy filmje.    Haneke nem idén februárban vesz részt először Oscar-díj gálán. Előző filmjét, a mostanihoz hasonlóan nemzetközi koprodukcióban készült A Fehér szalagot 2010-ben a legjobb idegen nyelvű alkotások között jelölték Oscarra, ám akkor az argentin Szemekbe zárt titkok lett a befutó. Míg A fehér szalagot Németország nevezte be a versengésbe, a Szerelem osztrák színekben indul.    Christoph Waltz osztrák színész, aki három éve a Becstelen brigantikban nyújtott alakításával érdemelte ki a legjobb mellékszereplő Oscar-díját, most újabb Quentin Tarantino-moziban, a Django elszabadul című westernben nyújtott alakításával ismét esélyessé vált a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerésre.    Az osztrák sajtó nagy várakozással néz a hétfő hajnali Golden Globe díjkiosztó elé is. A Szerelem a külföldi filmek kategóriájában, Waltz mellékszereplőként jelölt a díjra. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?