Kathy Bates 75 éves lett

dd
Los Angeles |

Ma ünnepli 75. születésnapját Kathy Bates amerikai színésznő, aki a Stephen King regényéből készült Tortúra című film pszichopata ápolónőjeként érdemelte ki az Oscar-díjat.

Az angol, ír, skót és német ősökkel rendelkező színésznő a Tennessee állambeli Memphisben született, a dallasi Southern Methodist Egyetemen angol irodalmat tanult, majd hirtelen elhatározással drámaszakos lett. A diplomaosztó után New Yorkban próbált szerencsét, eleinte kevesebb sikerrel, és ekkor még ételkiszállítóként és a Modern Művészetek Múzeumának pénztárosaként is dolgozott, hogy megéljen valamiből. A filmvásznon 1971-ben Milos Forman Elszakadásában debütált egy nyúlfarknyi szerepben.

Folyamatosan dolgozott, de közel egy évtizeden át nem kapott szerepet mozifilmbn, a 1980-as években is csak elvétve, miközben színpadon már elismert művésznek tartották. Saját bevallása szerint azért haladt döcögve a filmes karrierje, mert sosem számított igazi szépségnek, és Hollywoodban ez a mérce. Végül egy horrorfilm főszerepe hozta el számára az áttörést: az 1990-es Tortúrában (Misery) a kedvenc íróját túszul ejtő ápolónő szerepében akkorát alakított, hogy Oscart kapott érte. Ezután szappanoperákban játszott, majd 1978-ban a Dustin Hoffman főszereplésével készült Próbaidőben láthatta a közönség, a színésszel később 1990-ben a Dick Tracy című gengszterfilmben is együtt játszott.

Karakterszínészként lett ismert, aki az átlagtól elütő, különös jellemek alakítására szakosodott, szinte tökélyre vitte a reménytelenség megjelenítését, talán mert korai éveiben ő is hajlamos volt a depresszióra.

A Sült zöld paradicsom című romantikus vígjátékban Jessica Tandy oldalán remekelt, majd egy újabb Stephen King-adaptációban, a Dolores Clairborne-ban vállalta a címszerepet, 1997-ben pedig James Cameron Titanic című monumentális filmeposzában a legszimpatikusabb arisztokrata hölgy, Molly Brown bőrébe bújt. 1998-ban A nemzet színe-java című sztárparádés vígjátékban John Travolta, Emma Thompson és Billy Bob Thornton partnere volt, és a legjobb női mellékszereplő kategóriában Oscarra jelölték. Harmadik jelölését 2002-ben kapta be a Schmidt története című vígjátékért, melynek másik főszerepét Jack Nicholson játszotta.

Eddig több, mint száz filmben és tévés produkcióban szerepelt, az új évezredben számos sikeres tévésorozatban alakított nagyot, két Emmy-díjat is nyert: az egyiket vendégszerepléséért a Két pasi meg egy kicsi című sorozat egyik 2012-es epizódjában, a másikat 2014-ben az Amerikai Horror Story című sorozatért.

Máig ő az egyetlen színésznő, aki egy horrorfilm-szerepért kapta meg a legrangosabb filmes elismerést. Emellett ő az egyetlen színész is, aki Stephen King-adaptációban játszva nyert Oscart. Számos jótékonysági kampányhoz adta nevét, és csillaga van a hollywoodi Hírességek sétányán.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?