Kategóriák és esélyek

Nyilvánosságra hozták a zeneipar Oscarjának számító Grammy díjak idei jelöltjeit. A legfontosabb kategóriákban nincsenek meglepetések, de olyan előadók sem, akik indokolatlanul kerültek volna az esélyesek közé.

Nyilvánosságra hozták a zeneipar Oscarjának számító Grammy díjak idei jelöltjeit. A legfontosabb kategóriákban nincsenek meglepetések, de olyan előadók sem, akik indokolatlanul kerültek volna az esélyesek közé. A kisebb kategóriák jelöltjei között pedig néhány váratlan telitalálat is van.

A legtöbb, tizenegy jelölést a hip-hop új csillaga, Kendrick Lamar kapta. Taylor Swift hét kategóriában versenyez, csakúgy, mint a kanadai The Weeknd. Őket a rapper Drake követi öt jelöléssel, két rockzenkar, a Florence + the Machine és az Alabama Shakes pedig négy-négy jelölést kapott.

Megszokhattuk, hogy a Grammyt illik kritizálni, mert a kis aranygramofonokat eddig sok esetben kapták olyanok, akik nem nyújtottak kiemelkedő teljesítményt az adott évben. A stíluskategóriákba való besorolás is hozott néhány humoros helyzetet az elmúlt 57 év során. Számomra a legemlékezetesebb talán az volt, amikor 1988-ban a Jethro Tull a legjobb heavy metal album kategóriájában győzte le a Metallicát.

Idén a döntnököknek nagyjából sikerült mindenkit a megfelelő stílusfiókba gyömöszölniük (bár a Slipknot zenekar a rock- és a metálmezőnyben egyaránt jelölt), ráadásul nem igazán befolyásolták őket a streamelések alapján készült sikerlisták. Akármekkorát robbant például a Spotify-on Kanye West, Rihanna és Paul McCartney közös dala, a FourFiveSeconds, (53 nap alatt 100 millióan streamelték), nincs ott a Grammy díjra jelölt dalok között. Egymilliárd YouTube-felhasználó sem hatotta meg őket a Mark Ronson és Bruno Mars-féle Uptown Funk! klipjével kapcsolatban: nem jelölték a legjobb videoklip díjára („csak” a legjobb felvétel kategóriában versenghet). Szerepel viszont a jelöltek közt a The Dead Weather zenekar I Feel Love Every Million Miles című dalának remek videója, amelyben gyakorlatilag annyi történik, hogy az énekesnő egy sötét utcán a szembe széllel viaskodva próbál előre haladni.

Az ikonikus amerikai punk-rock dalszerző-énekesnő, Patti Smith, aki a Rolling Stone magazin szerint minden idők 25 legizgalmasabb előadóinak egyike, sosem kapott még Grammy díjat. Idén, 70 évesen viszont váratlanul ott találta magát a jelöltek között, bár nem zenei, hanem Spoken Word-kategóriában. És nem is a Kölykök című önéletrajzi kötetének saját maga által felolvasott hangoskönyv változatával, hanem Jo Nesbø Vér a havon című bestsellerével. (Hihetetlen, hogy a Rock and Roll Hírességek Csarnokának tagja élete alkonyán egy hetvenes évekbeli norvég bérgyilkosról szóló krimi felolvasásával küzdötte be magát a Grammy-jelöltek közé).

A másik kriminális mértékben alulértékelt előadó David Bowie, aki hosszú, változatos pályafutása alatt csupán egyetlen szobrocskát kapott – 1985-ben egy videoklipért. (Talán a döntnökök éreztek némi bűntudatot, ezért kapott pár éve életműdíjat.) A The Next Dayt tavaly jelölék ugyan a legjobb rockalbum kategóriában, de alul maradt a Led Zeppelin Celebration Day című lemezével szemben. Most azonban Bowie dzsesszes Sue (Or in a Season of Crime) című korongja esélyes a legjobb hangszerelés Grammy díjára.

Mielőtt még hiányolni kezdenék a listáról a rekorddöntögető Adele-t, mondjuk el, hogy idei albuma a szabályok szerint csak 2017-ben indulhat versenybe, mivel Grammyre a 2014 október 1-től 2015 szeptember 30-ig megjelent hanghordozók jelölhetők.

Fontos megemlítenünk, hogy idén két magyar vonatkozású Grammy-jelölést is találtunk a 83 különböző kategóriát tartalmazó listán. A könnyűzene alakulásába ugyan nem szólhatunk bele, komolyzenei téren azonban sikeresek a magyar előadók. A Takács Quartet Sosztakovics G-moll kvintettjét és A-dúr vonósnégyesét tartalmazó lemeze a legjobb kamarazenei produkció kategóriában esélyes a győzelemre. Ők 2003-ban már kaptak Grammy díjat ugyanebben a kategóriában.

A legjobb komolyzenei kompozíciók között ott van Gerald Barry zeneszerző The Importance Of Being Earnest című operája, amelynek felvételén Barbara Hannigan mellett a Franciaországban élő mezzoszoprán, Károlyi Katalin is énekel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?