Katalánok, gólhelyzetek, Lattera-túrák

Nézem a dobozba zárt Európát, amelyet most a május 1-jei új időszámítást követően illő újra leltárba venni. A figyelmeztetés így szól: „Vigyázat, jövünk!” A Magyar Televízió Csiszár Jenőt szerződtette dél-európai kalauzunknak, s míg az első adásban Portugáliába, addig most Spanyolországba röpítették őt.

Nézem a dobozba zárt Európát, amelyet most a május 1-jei új időszámítást követően illő újra leltárba venni. A figyelmeztetés így szól: „Vigyázat, jövünk!” A Magyar Televízió Csiszár Jenőt szerződtette dél-európai kalauzunknak, s míg az első adásban Portugáliába, addig most Spanyolországba röpítették őt. Persze a jobb tájékozódáshoz kell egy ismert magyar személyiség is, aki évek óta az adott országban él, s így „belülről” élesebben és pontosabban látja a dolgokat. Ezúttal Dés Mihály a házigazda, aki Udvaros Dorottya oldalán a Banánhéjkeringő című magyar film férfi főszereplője volt egykoron, amúgy pedig Dés László zeneszerző bátyja. Húsz éve megismerkedett egy katalán lánnyal, feleségül vette és Katalónia fővárosába, Barcelonába költözött. „Spanyolország az egyik legdinamikusabb tagja az Uniónak, talán az egyetlen, ahol nem akadt meg a fejlődés, Barcelona pedig Európa egyik legszebb városa, mindig süt a nap, kitűnő a klíma, közel van a tenger” – invitál bennünket kedvesen.

Ha Barcelona, akkor futballstadion, ahol Ronaldino és társai az előző esti mérkőzés után máris keményen edzenek. Csiszár rögtön talál is egy serleget, ha el nem is, de megemeli, majd mezt öltve magára (mivel ott az istenként tisztelt Kubala László óta nem sok magyar rúgott gólt) az uniós csatlakozás tiszteletére az üres kapuba lövi a labdát. Ezután egy jól menő építési vállalkozó kerül a képbe, aki Barcelonában egyszerre 20 helyen is épít, s jelenleg Budapesten és Miskolcon is vállalkozik. A városi tömegközlekedés kapcsán az autóban a katalán mentalitásról esik szó. „Ez a világ legdiszkrétebb népe. Az autóvezetésben ezért is nem balhéznak, nincs ideges dudálás, semmi anyázás, amiben mi, magyarok, kiválóak vagyunk.”

Barcelonában van vagy tíz egyetem, ezek közül az egyikbe látogatnak el. Egy csoport újságíró-növendék éppen dolgozatot fogalmaz az unióról s annak bővítéséről. Mint kiderül, nem félnek a „keleti veszedelemtől”, Európában szabad a verseny. A kérdést viszont nem kerülhetik el: mit tudnak Magyarországról? Jobbára annyit, amennyit az újságokban olvastak mostanában: az ország specialitása a szexfilmgyártás és virágzik a pornóipar, Budapest a központ, a spanyol sztárok is ott forgatnak. Jenő meglepődik és elmereng: „Amikor mi voltunk fiatalok, szégyenkeztünk, hogy Magyarországról csupán a gulyás, a csikós meg a kilenclyukú híd jut Európának az eszébe...”

Útjuk Katalónia egyik legnépszerűbb televíziós személyiségéhez vezet, aki képzett újságírónő, kőkemény és célratörő kérdéseihez még keményebb kommentárokat fűz, s mindezt élő adásban, hús-vér politikusokkal teszi. Irány a Lattera című irodalmi lap szerkesztősége, amelynek maga Dés Mihály a főszerkesztő-tulajdonosa. Ez a lap ott olyan, mint Magyarországon az „És”, csak több irodalommal: García Márqueztől Esterházy Péterig szinte minden világhíresség szerepel benne.

A halpiac egyben turisztikai látványosság. Horogra akad egy halkereskedő, aki vacsorára vendégül látja a kis forgatócsoportot, ami nagy szó, mert a katalánok nem nagyon hívogatnak idegeneket az asztalukhoz.

Másnap Barcelona legnagyobb és legszebb sétálóutcáján még egy lakásügyi államtitkárral is összefutnak. Ismét napirendre kerül a kérdés: vajon külföldön miért tévesztik össze Budapestet Bukaresttel. Az államtitkár javaslata megfontolandó: ha azt akarjuk, hogy ne keverjenek össze bennünket más nemzetekkel, akkor terjesszük a magyar irodalmat, aztán egy olimpia sem árt mellé, na meg persze szerződtessük Ronaldinót.

Ez a jól kitalált és megszerkesztett, komoly, s egyben szórakoztató műsor az utazási kedvünket növelni, uniós félelmeinket lohasztani hivatott, amúgy is ki ne lenne rá kíváncsi, milyennek látnak bennünket, magyarokat Európa más nemzetei... A Heti hetesben elhangzott, hogy Csiszár két adás után otthagyta a Vigyázat, jövünk! című műsort. Nos, ha a hír igaz, kár érte. Már majdnem megtanult beszélni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?