Karnyújtásra az Oscartól a Saul fia

Oscar-díjra jelölte a Saul fia című magyar drámát, Nemes Jeles László nagyjátékfilmjét a legjobb idegen nyelvű alkotások között az amerikai filmakadémia, amely tegnap Los Angelesben jelentette be a legrangosabb hollywoodi elismerés végső esélyeseit.Magyar film egy alkalommal, 1982-ben kapott Oscar-d

Oscar-díjra jelölte a Saul fia című magyar drámát, Nemes Jeles László nagyjátékfilmjét a legjobb idegen nyelvű alkotások között az amerikai filmakadémia, amely tegnap Los Angelesben jelentette be a legrangosabb hollywoodi elismerés végső esélyeseit.

Magyar film egy alkalommal, 1982-ben kapott Oscar-díjat a legjobb idegen nyelvű film kategóriában: Szabó István Mephisto című drámája a mai napig az egyetlen Oscar-díjas magyar játékfilm. Egy évvel korábban Rófusz Ferenc és A légy győzedelmeskedett a legjobb animációs rövidfilmek mezőnyében. Legutóbb 1989-ben jelöltek magyar alkotást Oscar-díjra, ez Szabó István Hanussen című alkotása volt.

Tovább menetel a Saul fia

A Saul fia a Háború című dán filmmel, A kígyó ölelése című kolumbiai alkotással, a francia-török Mustanggal és a Theeb című jordán mozgóképpel maradt versenyben a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjért. Nemes Jeles László holokausztdrámája több mint egy tucat jelentős díjat gyűjtött be az elmúlt hónapokban, köztük a cannes-i filmfesztiválon a zsűri Nagydíját, a hétvégén pedig a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szervezete által odaítélt Golden Globe-ot is megszerezte a legjobb idegen nyelvű alkotások között. A filmet számos tekintélyes amerikai filmes szervezet is díjazta. A nagy presztízsű National Board of Review of Motion Pictures (NBR), a Los Angeles-i, a New York-i, a bostoni és a washingtoni filmkritikusok is az év legjobb külföldi filmjének szavazták meg Nemes Jeles László első mozifilmjét.

Akad magyar vonatkozása A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című svéd vígjátéknak is, mely a legjobb smink és frizura kategória három jelöltje között van. A részben Magyarországon forgatott film sminkes és fodrász csapatában magyarok is dolgoztak, bár a díjra csak két svéd szakember esélyes.

A visszatérő 12 esélye

A legtöbb, tizenkét kategóriában Alejandro González Inárritu A visszatérő című túlélőfilmjét jelölte díjára az amerikai filmakadémia. A visszatérő főszereplője, Leonardo DiCaprio a vasárnap elnyert Golden Globe díja után az Oscarra is esélyes, csakúgy, mint filmbeli partnere, Tom Hardy (a legjobb férfi mellékszereplőként). A mexikói származású Inárritu, aki tavaly három Oscar-díjat kapott Birdman című filmjéért, ismét díjjal gazdagodhat.

George Miller Mad Max – A harag útja című posztapokaliptikus akciófilmje tíz kategóriában szerzett jelölést, Ridley Scott Marson játszódó sci-fije, a Mentőexpedíció pedig hét díjra esélyes. A legjobb filmek közé nyolc filmet válogatott be a filmakadémia: A visszatérő mellett a Mad Max – A harag útja, a Mentőexpedíció, A nagy dobás, a Kémek hídja, a Brooklyn, A szoba és a Spotlight – Egy nyomozás részletei is esélyes az Oscarra. A legjobb filmeket jegyző alkotók közül öten vannak versenyben a legjobb rendezőt megillető Oscarért: Inárritu, Tom McCarthy (Spotlight), George Miller (Mad Max – A harag útja), Lenny Abrahamson (A szoba) és A nagy dobást jegyző Adam McKay.

Szerepel a jelöltek listáján például a Star Wars hetedik epizódja is: öt technikai kategóriában tartotta kiemelendőnek a filmakadémia. De Oscarral gazdagodhat akár A szürke ötven árnyalata is – ha másért nem, a legjobb eredeti betétdalért (Earned It) megkaphatja a szobrocskát.

Fehér mezőny

A színészi kategóriákban a tavalyihoz hasonlóan csak fehér bőrű művészek lettek jelöltek. A legjobb öt női főszereplő közé Brie Larson (A szoba), Jennifer Lawrence (Joy), Cate Blanchett (Carol), Saoirse Ronan (Brooklyn) és Charlotte Rampling (45 év) került be. A színészek közül Leonardo DiCaprio (A visszatérő), Matt Damon (Mentőexpedíció), Michael Fassbender (Steve Jobs), Eddie Redmayne (A dán lány) és Bryan Cranston (Trumbo) kaphat díjat.

A 88. Oscar-gálát február 28-án rendezik Los Angelesben. (MTI, as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?