Karácsonyi őrüle

Még el sem kezdődtek az ünnepek, de az emberek többsége már vásárlási lázban ég: az üzletek szuper akciókkal, sokkoló ajánlatokkal csábítgatják a vásárlókat. Ilyenkor az áruk többsége karácsonyi jelzőt kap: karácsonyi a sonka, a pezsgő, a cappuccino.

Még el sem kezdődtek az ünnepek, de az emberek többsége már vásárlási lázban ég: az üzletek szuper akciókkal, sokkoló ajánlatokkal csábítgatják a vásárlókat. Ilyenkor az áruk többsége karácsonyi jelzőt kap: karácsonyi a sonka, a pezsgő, a cappuccino. Még csak Mikulások és ördögök futkosnak az utcán, de Prágában már az Óváros téren ledőlt a hatalmas karácsonyfa, éppen egy angol turistára. Hosszasan utazott, hogy megnézze az ünnepi színbe és hangulatba öltözött tornyok városát, erre fel a derült égből rázuhant egy díszpompába öltöztetett óriásfenyő. Szegény ördög, egy életre szóló élményt szerzett Prágából, főként a helyi kórházakból szemlélve az ünnepi hangulatot.

Rám nem dőlt karácsonyfa, engem csak kiraboltak. A karácsony a szeretet, az ünnepek előtti vásárlási mánia pedig a tolvajok ünnepe. Én is hozzájárultam, hogy az enyves kezűek karácsonya is pompában teljen, bár bevallom, önkéntelenül jótékonykodtam.

Eljött annak is az ideje, hogy mindenki faggatózzon, sugdolózzon: mit is szeretne a másik ajándékba. Én úgy döntöttem, valóban a szeretet ünnepére redukálom e napokat, és ez elhatározásomban egy cseh szociológus mondata is megerősített: a szeméttelepek tele vannak olyan dolgokkal, melyeket egykor ajándéknak szántak. Szomorú állítás, de igaz: sokszor melléfogunk, s az ajándék csak pillanatnyi örömet jelent. Azon a véleményen vagyok, hogy ne tömegesen ajándékozzunk, dátumhoz kötve, hanem amikor belső késztetésből jön.

A karácsonyhoz kisebb katasztrófák is tartoznak. Nálunk, mint most Prágában, rendszeresen ledől a karácsonyfa. Általában senki nem tehet róla, és ártatlan képet vágunk, ha faggatnak. Pedig gyerekkorunkban mindig nekifutottunk a rögzítő zsinórnak, mert a karácsonyfánk düledező-pityókás volt és pórázra kellett kötni. Esetleg akkor dőlt le, amikor a szaloncukrot rángattuk le róla türelmetlenül. Ez utóbbi nem fordult elő oly gyakran, mert a látszat fontosabb volt számunkra a valóságnál, ezért csak kiszedtük a tartalmat, és a csomagolás tovább fityegett a fán. Karácsony után is úgy tűnt, mily visszafogott gyerekek vagyunk, csupán szomszéd barátaink jöttek rá a turpisságra, amikor meg akarták kóstolni a mi szaloncukrunkat. Mégsem lehetett a karácsonyfánk már karácsony előtt vagy díszítés közben csupasz! Ma már mű karácsonyfánk van, a gyerekek felnőttek, a családunk szétszéledt – de a közös karácsonyi együttlétek nem vesztettek fényükből, lett légyen bármilyen rohanó, sokkoló, vásárlásra csábító az esztendő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?