Karácsony a slágerlistákon

<p>A britek egy csoportja évekig minden követ megmozgatott azért, hogy ne az aktuális The X Factor győzteséé legyen a karácsonyi dallista első helye. A tehetségkutató ellentábora ezzel idén már nem törődött. Beérte azzal, hogy a tévéműsornak folyamatosan csökken a nézettsége, és nincs olyan hatással a karácsonyi zenei életre, mint korábban.</p>

PUHA JÓZSEF

A karácsonyhoz az Egyesült Királyságban a listavezető sláger is hozzátartozik, hatalmas presztízs az ünnepeket a csúcson tölteni. Óriási figyelem hárul a listavezető-esélyesekre, a rangsor születésére, és persze jócskán megugrik a forgalom. Korábban már októberben ment a találgatás arról, kik az első hely esélyesei – előadók, lemezcégek versenyeztek.

És jött a The X Factor

Aztán megváltozott a helyzet, már nem volt harc, előre tudtuk, ki fog vezetni. Az ünnepek előtt véget érő The X Factor aktuális győzteséé volt a trón. Az első helyen végző a karácsonyi slágerlistán is legyőzhetetlennek bizonyult a műsor döntőjében előadott, villámgyorsan megjelentetett egyik zeneszámával, ismert dal átdolgozásával.

Az ellentábor hangja

Közben egyre csak duzzadt azoknak a tábora, akiknek nem tetszett, hogy a tehetségkutató miatt megszűnt a harc az első pozícióért. 2008-ban az ötödik sorozatban diadalmaskodó Alexandra Burke Leonard Cohen 1984-es Hallelujah című slágerének átiratával állt az élen. Előtte egy kezdeményezés indult útjára, többen úgy gondolták, ha már ennek a szerzeménynek kell vezetnie, vezessen egy, szerintük jobb változata az 1997 májusában a 31. életévében elhunyt Jeff Buckley amerikai zenész előadásában. Ez a második helyen végzett karácsonykor, az első hely megszerzésére nem volt esélye. Bebizonyosodott azonban, hogy a tévéműsor győztese a dallistán összefogással igenis legyőzhető.

Az ellentábor sikere

2009-ben Jon Morter és Tracy Morter az egyik közösségi portálon indított kampányt azért, hogy a Rage Against the Machine 1992-es, karácsonyinak semmiképpen sem nevezhető felvétele, a Killing in the Name tanyázzon vezető pozícióban az ünnepek alatt. Arra kérték a zenerajongókat, hogy vásárolják meg a zeneletöltő oldalakon. A brit fogadóirodák a kezdetekkor száz az egyhez adták a kaliforniai rockzenekar győzelmét, de miután a kezdeményezéshez több százezren csatlakoztak, az együttes már a kettes számú favorit volt a tehetségkutató győztese mögött. A Rage Against the Machine végül első lett, a Killing in the Name 502 569 példánnyal vezetett karácsonykor. A következő héten a műsor győztese, Joe McElderry is feljutott a csúcsra, de az már jóval kisebb hírértékkel bírt.

Az ellentábor elhalkulása

Az ellenkampány már tavaly kifulladt. A The X Factor tizedik szériáját Sam Bailey nyerte meg, s el is foglalta a brit rangsor élét a Skyscraper című sláger átdolgozásával, amelynek eredetijét Demi Lovato énekli. Ehhez elég volt 148 853 példány. Csak összehasonlításképp: James Arthur tavalyelőtt 489 560 példánnyal iratkozott fel a lista csúcsára. A tavalyi ellenkampányban a legtöbb ember által támogatott zeneszám, az ausztrál AC/DC 1979-es Highway to Hell című klasszikusa a negyedik pozícióba érkezett meg. Idén már jelentősebb ellenkampány sem volt. A tehetségkutató 11. sorozatában Ben Haenow győzött, aki a coloradói OneRepublic Something I Need című szerzeményének átiratával 214 239 példánnyal szerezte meg a rangsor élét. Haenow győzelme meglepetés. A fogadóirodák Fleur Eastet várták az első helyre, aki a december 6-i műsorban hatalmas sikerrel adta elő az Uptown Funk! című dalt. Ennek eredetije az USA-ban már november óta hódít, a brit piacon azonban csak januárban jelent volna meg. Kiadását előre hozták. Mark Ronson londoni zenész-producer Bruno Mars hawaii énekessel készített felvétele a múlt heti brit listán rajt-cél győzelmet aratott – 118 117 példánnyal debütált a csúcson.

De ki az a

Wealdstone Raider?

A karácsonyi brit rangsor igazi sztárja mégsem Ben Haenow, hanem Gordon Hill. Az öregúr kedvenc focicsapata, a Wealdstone F.C. minden találkozójára kilátogat. A meccs alatt legurít néhány korsó sört. Megkérdezték tőle, miért szidja az ellenfelet a „You’ve Got No Fans”, azaz a „Nincsenek szurkolóitok” rigmussal. Gordon finoman összeveszett az érdeklődővel, aki kérdőre vonta. Az alig több mint félperces videó felkerült a YouTube-ra. Most a szövegre zenét komponáltak, és igazi klipet forgattak hozzá. A Wealdstone Raider – Got No Fans című dalocska megrengette az internetet, és a brit lista ötödik helyén kezdett.

Körkép a nagyvilágból

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáját hatodik hete a pennsylvaniai Taylor Swift uralja a Blank Space című slágerrel. Németországban a francia David Guetta és az amerikai Sam Martin tért vissza az élre a Dangerous című zeneszámmal, összességében harmadik hete vezetnek. A brit The X Factorhoz hasonlóan a magyar X-Faktor népszerűsége is lejtőn van. Az idei sorozat győztese és szereplői – az előző széria döntőseihez hasonlóan – bizonyára nem tudnak gyökeret ereszteni a zenei életben. A mostani győztes, a nagyváradi születésű Tóth Andi a Legyek én! című szerzeménnyel (a zeneszerző Rakonczai Viktor és Rácz Gergő, a szövegíró Erdős Virág) ötvenezres nézettségnél tart a legnépszerűbb videomegosztó portálon, amely nem nevezhető kimagaslónak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?