Kamarazene a fókuszban

trio

Vasárnap, szeptember 10-én kezdődik a hónap legfontosabb komolyzenei rendezvénye a fővárosban, a Konvergenciák (Konvergencie) című kamarazenei fesztivál. A rendezvény szeptember 24-ig tart, összesen 18 koncertet kínál a közönségnek – a hazai előadók mellett neves nemzetközi előadók nevei is szerepelnek a programban.

Hadd említsünk pár nevet a nemzetközi vendégek közül: Pozsonyban játszik majd Isabelle van Keulen hegedűs, Ronald Brautigam zongorista, az elismert norvég-svéd Trio Mediæval, illetve Nils Økland norvég hegedűs és zeneszerző. Ahogy a fesztivál több mint két évtizedes története során megszokhattuk, a szervezők az ország más településeit is bevonják a fesztiválba. Míg idén Zsolnán is tartanak koncerteket, mi most természetesen a fővárosi kínálatra koncentrálunk.

Túlélők nyomában

A koncertsorozat programja három tematikai blokkba rendeződik. Az első a holokauszt témájához kapcsolódik: a műsorra tűzött koncertek olyan élettörténeteket elevenítenek fel, melyekre rányomta bélyegét a holokauszt. A fesztivált Agata Schindler szlovák, Németországban élő zenetörténész előadása nyitja meg vasárnap este (szeptember 10., Klarisszák temploma), aki olyan zenészsorsokat kutat, melyeket a fasizmus hallgattatott el. Ezt követően a tangóharmonikán, tubán és cimbalmon játszó Mojše Band ad elő olyan szerzeményeket, melyeket auschwitzi koncentrációs tábor foglyai szereztek. A szeptember 13-i koncerten a Voices of the Holocaust (A holokauszt hangjai) című zenés ciklust hallhatja a közönség (Moyzes-terem). A ciklus Haakon Smith norvég zongorista és felesége, Martha Smith operaénekes nevéhez fűződik – a házaspár New York Washington Heights nevű negyedében éltek, szomszédságukban holokauszt-túlélőkkel: az ő élményeiket örökítették meg szöveges-zenés formában.

Skandináv kalandok

A második fesztiválhétvége műfajilag sokszínű zenei kalandozásra invitálja a komolyzene kedvelőit három olyan koncertet kínálva, melyeken skandináv előadók zenélnek. A közismert norvég trombitás, Arve Henriksen és David Kollar szlovák jazz-gitáros közös koncertjének zenei világát a jazz és az avantgárd zene elemei határozzák meg (szeptember 16., A4 – A Kortárs Kultúra Tere). Arve Henriksen másnap a norvég-svéd énekes trióval, a Trio Mediæval nevű formációval közösen is ad egy koncertet (szeptember 17., Ferencesek temploma). A trió zenei világa izgalmas élménynek ígérkezik, hiszen a három hölgy vallásos és népzenei dallamokat ötvözimprovizációval. Nils Økland világhírű norvég hegedűs és zeneszerző egy duplakoncert keretén belül mutatkozik be a hazai közönség előtt (szeptember 19., Szlovák Nemzeti Galéria). Elsőként szlovák zenészekkel, köztük a fesztiválszervező Jozef Lupták csellóssal kiegészülve lép színpadra, ezt követően saját formációjával, a Nils Økland Banddel zenél majd.

Ismeretlen melódiák

Az utolsó fesztiválhétvége olyan művekre koncentrál, melyek kevéssé ismertek. Osvaldo Golijov Grammy-díjas argentin-amerikai zeneszerző Imák és álmok című művét Branislav Dugovič szlovák klarinétos játékában hallgathajuk meg (szeptember 22., Klarisszák temploma). Szeptember 23-án zenei maraton várja a komolyzene kedvelőit a Prímás-palotában, ahol a a száz éve született Ligeti György szerzeményei is felcsendülnek, illetve Frank Bridge és Benjamin Britten kevéssé ismert kamarazenei műveit is meghallgathatják a látogatók. A fesztivál zárókoncertjén két világhírű előadóművésszel is találkozhatunk: Isabelle van Keulen és Ronald Brautigam César Franck, Francis Poulenc és Beethoven műveit szólaltatják meg (Moyzes-terem).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?