Janáček a kamarazenei fesztivál fókuszában

Zemlinsky Quartet

Ma kezdődik a Konvergencie (Konvergenciák) című nemzetközi kamarazenei fesztivál tavaszi kiadása Pozsonyban. A március 12-ig tartó rendezvény résztvevői nem csupán a zenéjét hallgatva, hanem fotókon és levelein keresztül, sőt, gasztronómiai vonatkozásban – a zeneszerző kedvenc ételeit kóstolgatva – is ismerkedhetnek Leoš Janáčekkal.

Leoš Janáček Morvaországban született és élt, egyéni stílusát a morva népzenére alapozta, és bár a kritikai elismerés sokáig váratott magára, művei az egész világon ismertté váltak. Számos szerzeményének autobiográfiai jellege van, fiatalkorától időskoráig követhetjük végig rajtuk keresztül a zeneszerző életútját. Míg Jenůfa című operája lánya betegsége fölötti szenvedését örökíti meg, Janáček később szerelmes volt a tőle több mint harminc évvel fiatalabb Kamila Stösslovába – múzsájához több mint 700 levelet írt, számos műve szerzésében inspirálta.

A fesztivál már hagyományosan zenei felolvasással nyit – a zeneszerző levelezéséből Robo Roth színművész olvas fel ma este hétkor az Artforumban. A rendezvény egyik fő programpontja az a négynapos koncertciklus a Moyzes-teremben, mely során elhangzik majd Janáček egyik legismertebb műve, az Elburjánzott úton című zongoradarab, illetve a kamarazenekarra írt Tündérmese – az utóbbit a jeles szlovák csellóművész és a fesztivál alapítója, Jozef Lupták, illetve Nora Skutová zongoraművész előadásában hallgathatja meg a közönség.

A világhírű cseh Zemlinsky Quartet kétszer lép fel a fesztivál keretén belül. Március 10-én a Kreutzer-szonátát hallhatjuk tőlük, melyet Tolsztoj regénye inspirált, március 12-én, vasárnap pedig a „Bizalmas levelek” című, vonósnégyes számára komponált darabot játsszák majd. Szombaton, március 11-én a szlovák szopránművész, Adriana Kučerová Róbert Pechanec zongoraművész kíséretében válogatást ad elő Janáček dalaiból. A zenei programból nem hiányzik majd a híres Hegedűszonáta sem, melyet az I. világháború történései inspiráltak. A koncerteket kiállítás és egy, a zeneszerző életéről szóló előadás is kíséri, de a város számos kávézójában megkóstolhatjuk majd a zeneszerző kedvenc ételeit a fesztivál időtartama során.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?