Kabaré után komoly tragédiák

Kellemes színfoltja volt a Karlovy Vary-i fesztivál nyitóestjének Renée Zellweger „magánszáma”. A Bridget Jones naplója, a Chicago és a Hideghegy sztárja mindenki meglepetésére a legszebb emberi arcát mutatta.

Raz Degan először vendégeskedik Karlovy Varyban. Felvételünkön Carlo Vanzina Csengetés című krimijében, amelyben a főrendőrt alakítja.Tom DiCillo friss alkotása, a Delirious (Elkábulva) bemutatója előtt ő adta át ugyanis a cseh animációs film idős mesterének, Břetislav Pojarnak az életművét elismerő Kristály Glóbuszt. Zellweger alaposan felkészült a neves rendező munkásságából. Még otthon, Los Angelesben megnézte jó pár filmjét, adatokat gyűjtött a több évtizedes pályáját átölelő alkotói tevékenységéből, s mindezt úgy tálalta, olyan szavakkal és akkora alázattal, hogy azonnal kivívta a hatalmas nézősereg rokonszenvét. Pojar bottal a kezében is nehézkesen lépdelt a színpadon, vissza a nézőtérre azonban már Zellweger karjába kapaszkodhatott. A harmincnyolc éves, Oscar-díjas színésznő ugyanis erőt és biztonságérzetet adva a mesternek maga vezette le őt a színről, s utána mesélte el, hogy kinek is köszönheti valójában azt a két napot, amit most Karlovy Varyban tölthetett. Másfél évvel ezelőtt Jordániában találkozott az Egyesült Államok akkori külügyminiszterével, a cseh származású Madelaine Albrighttal, s ő hívta fel a figyelmét Kelet-Európa legrangosabb fesztiváljára. „Csak jelezd, ha menni akarsz!” – biztatta őt Albright, s a jelzés meg is történt az idén. Annette Bening, Woody Harrelson, Bem Kingsley és még jó néhány világsztár Miloš Forman közreműködésével jutott el Karlovy Varyba, Zellweger előtt az amerikai külpolitika nagyasszonya terítette le a képzeletbeli vörös szőnyeget. S ha már útnak indult, hogy két nap kedvéért kétszer repülje át az óceánt, Hollywood megbecsült sztárja sem jött üres kézzel. Miss Potter című filmjével sokak szemébe csalt könnyeket, s azok, akik eddig csak a szerelmi csalódásainak naplóját vezető duci szinglit, Bridget Jonest látták benne, a Potter-könyvek írójaként most egészen új arcát mutathatta. S hogy nyelvérzéke sem csapnivaló, azt azzal bizonyította, hogy a „még egy sört kérek!” hibátlan cseh kiejtéssel jött ki a száján.

Tom DiCillo tízegynéhány évvel ezelőtt járt először Karlovy Vary fesztiválján, de járt már itt új filmje, az Elkábulva két főszereplője: Steve Buscemi, az amerikai független filmek örök lúzere és Michael Pitt, a Bertolucci rendezte Álmodozók amerikai diákja is. Buscemi egy szerencsétlen, megkeseredett paparazzót alakít DiCillo új opusában, Pitt egy sikerre és fényre éhes „nagy utazót”, aki a történet elején még hajléktalanként keveredik elő egy New York-i utca konténeréből, a végén viszont már ünnepelt tévésztár.

Visszatért Karlovy Varyba Leonardo DiCaprio is, aki annak idején a Gilbert Grape-pel járt személyesen a fesztiválon, sőt itt kapta meg Agnieszka Hollandtól a Teljes napfogyatkozás forgatókönyvét, amelyben a kamasz zseni, Arthur Rimbaud szövegére kellett összpontosítania. A szerepet első olvasásra meg is szerette, majd remekül eljátszotta, s most, amikor az Oscarhoz is közel jár, egy dokumentumfilm, A 11. óra narrátoraként a vásznon jelent meg újra a Thermal Szálló nagymozijában. A „Mentsük meg a Földet!” jelszóval forgatott csaknem kétórás dokumentum a világ számos fesztiválján sikert aratott már, Karlsbadban – mivel DiCaprio ezekben a napokban New Yorkban forgat – német származású édesanyja, a film koproducere kísérte el az alkotást. Joggal büszke a mama sikeres fiacskájára, de büszke A 11. órára is, amely mindenütt a világon nagy visszhangra talál az ökológusok, a zöldek, a tudósok és nem utolsósorban a hétköznapi emberek között, akik szívükön viselik környezetük sorsát.

Rövid időt tölt a fesztiválon az olasz film izraeli szépfiúja, Raz Degan is, aki mostantól fogva, főleg új frizurájával az érettebb színészek sorában állva gyűjti a babérokat. Az egykor modellként dolgozó Degan egyszer csak egy többrészes és több ország összefogásával készült, izgalmas mesefilmben, a Fantaghiro hercegnőben aratta első sikerét, aztán kosztümös történelmi filmek hőse lett, majd az olasz krimik után most végre olyan szerepben állhat közönség elé, amelyre mindig is vágyott. Ermanno Olmi, a hetvenhat éves, bergamói születésű rendező, a Cinecitta nagy doayenje Száz szög című új filmjében a bolognai egyetem bátor, elszánt professzorát alakítja. Olmi már bejelentette: ez az utolsó játékfilmje, a jövőben inkább már csak dokumentumfilmeket szeretne forgatni. Raz Degan azt mondhatná: ez az első igazán komoly filmje, ezután már csak ilyenekben szeretne játszani. A már majdnem pappá szentelt, fiatal professzor alakjában ugyanis sikerült elhitetnie: már szövegre sem nagyon van szüksége ahhoz, hogy érthető és értékes alakítást nyújtson.

A fesztivál nyitóestje egyébként „kész kabaré” volt. A hatvanas-hetvenes évek hangulatát idéző, s a régi hollywoodi filmek, valamint Jane Mansfield és Rita Hayworth érzékisége előtt kalapot emelő Caban fivérek műsora a mozi és a kabaré összefonódására épített. Nyolc csábító erejű bombázó platinaszőke parókában, fehér dresszben, fehér harisnyában és fehér magas sarkú cipőben olyan számot nyomott le a színpadon, hogy amikor a végén tükörgömbre ülve a magasba emelkedtek, a nézők szájtátva csodálták minden mozdulatukat. Az orfeumi hangulat ezzel aztán meg is szűnt a moziban. Ami azóta zajlik a vásznon, az sokkal inkább dráma, mint felhőtlen szórakozás.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?