Jubileumi Iródia-találkozó

Huszonöt évvel ezelőtt Érsekújvárott, Hodossy Gyula szervezésében rendezték meg először a fiatal csehszlovákiai magyar irodalmárok, pályakezdő írók első országos találkozóját a Csemadok helyi szervezete és a Járási Könyvtár égisze alatt. Az idővel rendszeressé váló negyedévi összejövetelekkel útjára indul az ún.

Huszonöt évvel ezelőtt Érsekújvárott, Hodossy Gyula szervezésében rendezték meg először a fiatal csehszlovákiai magyar irodalmárok, pályakezdő írók első országos találkozóját a Csemadok helyi szervezete és a Járási Könyvtár égisze alatt. Az idővel rendszeressé váló negyedévi összejövetelekkel útjára indul az ún. Iródia mozgalom, néhány fiatal irodalmár laza szervezettségű alkotó?műhelye?ként, hogy a kezdő irodalmároknak megszólalási fórumot teremtsen. Ezek a találkozók tudatosították résztvevőikben az ideológiák és normák ellehetetlenülését. Az évente általában négyszer összehívott „nagytalál?kozón” rendkívül fontos volt a műhelymunka szerepe is. A találkozókon mindenki szereplővé vált vers- és prózakísérleteivel. Az Iródia kezdettől fogva politikamentes szerveződésnek vallotta magát, tevékenységét mégis szocialistaellenesnek és nacionalistának nyilvánították, majd pártvonalon felfüggesztették. Az iródiások a mozgalom fennállásának három éve alatt tizenhat irodalmi és egy néprajzi füzetet jelentettek meg. Az Iródia egy új generációt indított útjára a 80-as években.

A jubileum alkalmából a Szlovákiai Magyar Írók Társasága június 21-én Jubileumi IRÓDIA-találkozót szervez az érsekújvári Csemadok pinceklubjában az Iródia indulásának 25. évfordulója alkalmából, ahol előadások lesznek a mozgalom történetéről és irodalomtörténeti jelentőségéről, az alkotóinak munkásságáról, s várja azt a közel 600 személyt, akik részt vettek az egykori találkozókon. A Társaság kéri régi szimpatizánsait, jelentkezzenek, és küldjék el címeiket, hogy a meghívók időben célt érjenek (SZMÍT Alžbetínske nám. 1203/1, 92901 Dunajská Streda, tel.: 0911/239-479, 031/552?79-64). A helyszínen könyvkiállítással szeretnék a szervezők demonstrálni, hogy az eltelt 25 év alatt hány könyvük jelent meg az iródiásoknak. Ezért kérünk mindenkit, aki az Iródia egyes rendezvényein részt vett, és azóta önálló kötete jelent meg, hogy küldjenek egy-egy példányt, kiállítás céljából. (sz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?