Jön-e Cruise Prágába?

Prágában a helyzet változatlan. Legalábbis ami a külföldi forgatócsoportok érdeklődését illeti. Még be sem indult a szezon, amikor a barrandovi stúdiók táján már javában folytak a tárgyalások: jön-e Forman, s ha igen, ki lép majd Sean Connery helyébe?

„A hollywoodi szamuráj” Az utolsó szamuráj című filmben, amelyet már a hazai mozik is vetítenekMiért döntött vajon Roman Polanski a klasszikusnak számító Dickens-regény mellett? Térdre tudja-e kényszeríteni a helybéli hivatalnokokat Tom Cruise? Mert ők azok, ők hárman, akikről mostanában a legtöbb szó esik Prágában.

Milos Forman, a világ kétségkívül leghíresebb cseh filmrendezője eredetileg tavaly ősszel kezdte volna el A gyertyák csonkig égnek című Márai-regény filmváltozatának forgatását. Októbertől őt szolgálta volna az egész Barrandov. Prága büszkén várta rég nem látott fiát. Sean Connery aztán egyik napról a másikra betett a stábnak: azzal, hogy hirtelen meggondolásból szerződést bontott, nehéz helyzetbe hozta a már útra kész Formant. Egy hatalmas gépezetet kellett leállítania, hiszen a csehek már tárt karokkal várták az amerikai forgatócsoportot, szolgáltatásaik legjavát mozgósítva. A titok természetesen nem sokáig maradt titok: Sean Connery kevésnek találta a gázsiját, azért lépett vissza. Két név maradt biztos a pakliban: Klaus Maria Bran-dauer és Winona Ryder. Hogy ki lesz ezek után az új harmadik, arról egyelőre Forman sem beszél, az viszont biztos, a többszörös Oscar-díjas, aki már negyedik éve készül új filmjére, túl a hetvenen, az idén el is kezdi a forgatást. A terv nem változott: húsz évvel az Amadeus megszületése után ismét Prágában fog dolgozni.

Nem először forgat majd a cseh fővárosban a másik Oscar-díjas, Roman Polanski sem. Négy évvel ezelőtt Johnny Depp főszereplésével itt készítette A kilencedik kaput. Most a viktoriánus Angliában játszódó Twist Olivért viszi filmre Ronald Harward forgatókönyve alapján, aki közös munkájukért, A zongoristáért kapta meg az Amerikai Filmakadémia arany szobrát. A forgatás májusban kezdődik, s azoknak, akik csodálkozva fogadták Polanski választását, a lengyel származású francia rendező azt üzeni: „Ránéztem a gyermekeimre, és azt mondtam, most nekik akarok egy jó mozifilmet csinálni.” Csehország pedig remek helyszíneket kínál az árvaházból megszökött és zsebtolvajok bandájához verődött fiú kalandos történetéhez.

Tom Cruise még töpreng. Nem sieti el a döntését, pedig a Mission: Impossible harmadik része 2005. május 5-én már az amerikai nézőket várja. A forgatás pár helyszíne azonban még mindig bizonytalan. Az első rész több jelenetét Prágában vették filmszalagra 1996-ban. Kint, a placcon sosem volt gondja a stábnak, ott minden a tervek szerint zajlott, a forgatás végére azonban, amikor a helyszínekért és a különböző szolgáltatásokért fizetni kellett, hosszas vita után tudott csak megegyezni a két fél. Az amerikaiak a korábbi megegyezésre, egy pontosan meghatározott összegre hivatkoztak, amelyen a csehek – menet közben – önkényesen változtattak. Cruise keserű szájízzel távozott a városból. „Prágába többet nem jövök!” – jelentette ki határozottan. A Paramount Pictures képviselői azonban már készek „a hollywoodi szamuráj” meggyőzésére. Prágában ugyanis most van születőben egy olyan alagút, amelyet az Isten is ennek a produkciónak építtetett. A Subterra vállalat szóvivője szerint június végéig szabadon dolgozhatna a stáb a Mrázovka alagútjában, ami nem mellékes szempont a produkció számára. A németországi forgatások már elkezdődtek, a prágai helyszíneket azonban még mindig nem húzták ki a lehetséges megoldások listájáról. „A helikoptereket már lemondták, az alagutat viszont továbbra is foglaljuk számukra” – közölte Radomír Dočekal, a Barrandov igazgatója.

Ahogy azt bennfentes munkatársai megjegyzik: korábbi felindultságára talán már maga Cruise sem emlékezik, ha pedig igen, egy jó árajánlattal bizonyára könnyen kiengesztelhető. A „pénz beszél, kutya ugat” filmes körökben is jól ismert szólás. Egy olyan produkció esetében pedig, mint a Mission: Impossible, amely hollywoodi viszonylatokban is meglehetősen költséges vállalkozás, alighanem minden cent számít. Németország előnyös adókedvezményeket kínál a meghatározott ideig ott tartózkodó külföldi stábnak, de abban az esetben, ha ezt az időt túllépik, nem könyörül még a legnagyobb amerikai sztár nevével fémjelzett alkotásnak sem. A kiutat pedig ebben az esetben Prága jelenti.

„Az igazat megvallva semmi borzasztó nem történt 1996-ban – állapítja meg Petr Moravec, az Etic Film képviselője, akinek nagyon sok tapasztalata van a cseh fővárosban dolgozó külföldi stábokkal. – Hollywood megszokta már, hogy a forgatás során bizonyos szolgáltatásoknak óhatatlanul módosul az ára, és függetlenül a korábban megbeszélt anyagi feltételektől, egyszer csak új helyzet áll elő, ami bizony dühítő a másik fél számára. Később aztán mégis beletörődik, és a cél érdekében új megállapodások születnek.”

Cruise előtt tehát nyitva áll Prága „aranykapuja”. A Mission: Impossible második részét 2000-ben Amerikán kívül Ausztráliában forgatták, az újabb fejezethez Los Angeles, Antwerpen és Toronto szolgál fő helyszínként, és csak kisebb részben Németország. Baj esetén pedig a tovább szépülő cseh főváros. A Mrázovka valóban amerikai filmbe illő alagútja a produkció számára is „menekülési útvonal” lehet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?