Jön a Szöszi, még mindig fiatalon

Sokat köszönhet Milos Formannak a cseh filmiskola. Nem kevesebbet az egyete-mes filmművészet. A legtöb-bet azonban a ma kezdődő Karlovy Vary-i seregszemle, amely az ő alkotásával, az Egy szöszi szerelmével nyitja meg kapuját a világ filmesei előtt.Ezt tette az idei cannes-i mustra is.

Sokat köszönhet Milos Formannak a cseh filmiskola. Nem kevesebbet az egyete-mes filmművészet. A legtöb-bet azonban a ma kezdődő Karlovy Vary-i seregszemle, amely az ő alkotásával, az Egy szöszi szerelmével nyitja meg kapuját a világ filmesei előtt.

Ezt tette az idei cannes-i mustra is. Rögtön a fesztivál első napján a rendező örök érvényű alkotását, a Tűz van, babám!-at láthatta a közönség, és nemcsak azért, mert nem sokkal előtte, connecticuti otthonában elhagyta a földi mozit a Száll a kakukk fészkére és az Amadeus Oscar-díjas rendezője, hanem mert a még itthon készült, tűzoltóbálos filmjét pontosan ötven évvel korábban sorolta először a programjába a világ kétségkívül legrangosabb, aranypálmás fesztiválja. Forman végül csalódottan hagyta el Cannes-t, hiszen a 68-as párizsi események miatt Jean-Luc Godard indíttatására lefújták a mustrát, és bár a nagydíjat előre beígérték neki, üres kézzel távozott.

Karlovy Varyt minden más fesztiválnál jobban szerette. De már az újjászületett rendezvényt, amelynek élén akkor, a nyolcvanas évek második felében Jiří Bartoška és Eva Zaoralová állt. Karlovy Vary akkor szakadt el Moszkvától, addig ugyanis az egyik évben itt, a másikban ott jött össze a szocialista tábor filmes krémje, s velük együtt a rendszer által szimpatikusnak ítélt nyugati sztárok csapata. Ezt a politikai színezetű szimbiózist bontotta meg Karlovy Vary fesztiváljának új elnöksége, Forman pedig, őket támogatva, évről évre jeles amerikai rendezőket és filmszínészeket közvetített az akkor már mesébe illő köntöst öltött nyugat-csehországi fürdővárosba. Az első tengerentúli vendégek pedig a legnagyobb elismeréssel nyilatkoztak a fesztiválról, a csehek vendégszeretetéről, amivel meg is alapozták a rendezvény nemzetközi hírnevét. Egy évvel a bársonyos forradalom után, 1990 nyarán maga Forman is vendégeskedett a városban. Régi barátjával, Theodor Pištěkkel, az Amadeus Oscar-díjas jelmeztervezőjével Franciaországban pattantak nyeregbe, és onnan érkeztek meg biciklivel a fesztiválpalotához, ahol a mozinézők lelkes tömege várta őket.

De hol van az a nyár? Mennyi víz csörgedezett le azóta a várost kettészelő, forrásvizektől gőzölgő Teplán? És Forman is a Connecticuthoz közeli Warren temetőjében nyugszik már. Sírján cseh és amerikai zászlót lenget a szél, körülötte, elvégre az életnél nincs nagyobb rendező, amerikai tűzoltók pihennek a földben.

Karlovy Vary ma este Milos Forman előtt tiszteleg, a hatvanas évek cseh új hullámának egyik nagy mestere előtt, aki itthon forgatott remekműveivel új fejezetet nyitott az egyetemes filmművészet nagykönyvében. 1965-ben készült szatírájával, az Egy szöszi szerelmével egy csapásra világhírű rendező lett. Egy szürke cseh kisvárosban játszódik a történet, ahol a demográfiai egyensúly felbomlása miatt rettenetesen megnőtt a nők száma, férfi pedig alig akad. Ilyen helyzetben nem csoda, hogy könnyű prédává válik egy szereleméhes, naiv munkáslány. Egy rámenős prágai zenész csalja ágyba, csakhogy az ő világában nincs helye az idilli szerelemnek. De hiába lett világsiker a film, a csehszlovák ipar-ügyi minisztérium illetékes elvtársai tiltakoztak, hogy nem találnak majd miatta elegendő munkáslányt a gyárba, ahol a Szöszi dolgozott. Csakhogy épp az ellenkezője történt ennek: röviddel a hazai bemutató után több száz fiú sátorral felszerelkezve jelent meg a városban, hogy párt találjanak maguknak. Ezzel a megejtő love storyval indít a fesztivál, hogy aztán szabad folyást adjon a jövő szombatig tartó rendezvénynek, amelynek fő programjában 12 alkotás (köztük két cseh) versenyez. A Nyugat Keletje szekcióban vetítik Csuja László (Enyedi Ildikó mentorálásával készült) első játékfilmjét, a Virágvölgyet, amelyben hirtelen felindulásból csecsemőt lop egy lakótelepen unatkozó, húszéves lány. Versenyen kívül mutatják be az Oscar-díjas lengyel Pawel Pawlikowski Hidegháborúját, az HBO égisze alatt készült Robin Williams: Come Inside My Mindot és Gilles Lellouche Fulladj meg, vagy ússzál! című cannes-i sikerfilmjét.

Közzétették már a külföldi vendégek névsorát is. Jön Terry Gilliam, a Brazil és a 12 majom legendás amerikai rendezője, a kaliforniai születésű Tim Robbins, aki koncertet is ad a fesztiválon, és új filmjét, a bársonyos forradalom napjaiban játszódó kémrománcot Prágában szeretné forgatni, s jön Anna Paquin, a már harmincöt esztendős új-zélandi színésznő is, aki tizenegy évesen a Zongoraleckével lett Oscar-díjas művész. Beköszön a fesztiválra a bizarr humorú rendező, Taika Waititi is – ő most nem Új-Zélandról érkezik, hiszen Csehországban forgatja új filmjét.

Életműdíjat, vagyis Kristályglóbuszt Barry Lewinson, az Aranyoskám, a Jó reggelt, Vietnam! és az Esőember legendás rendezője, valamint Jaromír Hanzlík cseh színész kap, aki a Sörgyári capriccio lelőhetetlen Pepin bácsijaként lopta be magát a magyar mozinézők szívébe. A Karlovy Vary filmfesztivál elnökének díját pedig Robert Pattinson veheti át Jiří Bartoškától – a brit színész az Alkonyat-filmek Edward Cullenjeként vált világhírűvé, ám azóta más műfajokban is bizonyított. Tavaly például Cannes-ban is komoly visszhangot keltett Joshua és Ben Safdie Good Time című krimidrámája, amelyet utóbb öt kategóriában a független filmes Oscarként is emlegetett Independent Spirit Awardra jelöltek, s amelyben a 32 éves sztár alakította az egyik főszerepet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?