Jelek, mementók, mítoszok

A pozsonyi Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma idén időszakos kiállításaival a szlovákiai magyar művészetet prezentálja dominánsan: a Brämer-kúriában láthattunk már tárlatot a hazai magyar illusztrátorok alkotásaiból, valamint kiállítás mutatta be a szlovákiai magyar sajtófotó történetét és jelenét. Jelenleg Nagy János szobrászművész munkáiból összeállított kiállítás várja az érdeklődőket a múzeum galériájában.

Papp Sándor felvételeAz életet, amelyet kaptunk, nem csak magunknak alakítjuk. Vagyis nem csak magunkért tartozunk felelősséggel. Az élet, amelyet kaptunk, nem csak az az emberöltőnyi lét, amit megélünk. Elmúlásunk után is továbbmunkál még, alakít, változtat, formál: attól függően, hogyan éltük le, attól függően, hogyan sáfárkodtunk vele. Ezért is tartozunk felelősséggel. Nekem erről is szólnak Nagy János szobrai, köztéren vagy galériában kiállítva: a mementóról, a mítoszról, a kisugárzó kultuszhelyről. A lét kiteljesüléséről, aminek az adhat perspektívát, ha megismerjük eredetünket és lehetőségeinket.

S akitől az életet kaptuk, az ősasszony, az ősanya kultikus figuraként fogja össze Nagy János egyes, az expresszív láthatóvá tevéssel megalkotott, az elvonatkozás különböző szintjein megformált, dinamizmussal, lüktetéssel élő szoborcsoportozatait. Az élet eredetét, folytatását és folytonosságát szimbolizáló – az ősművészet és a népművészet mintakincséből merített jegyekből továbbvezetett formanyelven megszülető, (nép)balladaforrásból fakadó alakok – a „védekezők”, a „napkirályok”, az „érintetlenek”, a kőtömbökből rakott „Vénuszok”, az „asszonygenerációk”, a termékenységvivők meghatározón uralják a Nagy János-i figura- vagy motívumvilágot. Az erős, eltiporhatatlan élet és lét ősasszony-alakjai azonban nemcsak emberi mivoltukban teljesednek ki Nagy János művészetében, hanem szimbolikus jelentésben is hatalmas erőt képviselnek: nő alakja van az Ipolynak is. A földanyát, az otthont, az életteret, a termőtalajt vízzel tápláló medernek.

A Brämer-kúriabeli kiállításon Nagy János szobrait újranézve azokat a momentumokat fedeztem fel, amelyeket tizenhat évvel ezelőtti, ugyancsak pozsonyi kiállításán is. A humanitás-humanitásadás stációit örökíti meg, a kiállásnak teremt mítoszt, az áldozathozatal-áldozattétel heroikusságát mutatja fel mementóként, jelként, intésként, irányként.

Drámai töltetű szobrainak figurái mérhetetlen erőt sugároznak, a bennük megmintázott hit, a meggyőződés, a kiállás erejét. A mítosszal üzenő alakok a történelmi távolból értékelt igazságra esküvés helyességének elfogadására ösztönöznek. Ennek megfelelően a körülöttük hevülő drámai térben két alapvető kérdés fogalmazódik meg (s ez rímel a cikkindító, az életről bölcselkedő gondolatokra), milyen az ember önmagához való viszonya, ami némiképp meghatározza azt is, milyenek a világgal való együttélésének lehetőségei.

Tizenhat évvel ezelőtt az is megvilágosodott előttem, hogy Nagy János teljességében érti azt az erkölcsi, érzelmi és esztétikai viszonyt, amely az ősi, kultikus erővel bíró szobor és szemlélő tisztelője (hangsúlyozom, tisztelője) között a megismerés befogadói folyamatát meghatározta. Alkotómunkájával erre a viszonyra igyekezett hatni. Maximálisan elérni, hogy a szobrok ezt a tiszteletet váltsák ki a nézőből. Mondhatnánk, azért teremtődött a kő és a hozzá hasonló művészeti médiumként élő-létező anyagok, hogy azt szobrászi eljárásokkal a művész kultikus tárggyá alakítsa. Olyan kultikus tárggyá, amely tiszteletet parancsoló tartalmat képes közvetíteni-kisugározni. Tartalmat, amely előtt meghajolunk.

Ahogy a Brämer-kúriabeli megnyitón Kerékgyártó István művészettörténész figyelmeztetett: ki kell mondani, hogy közép-európai szemmel nézve, egy olyan korszakban, a kádári és a husáki korban, amikor a valós értékrend öszszezavarodott a talmi értékkel és a manipulációval, és a rendszerváltás sem hozott teljes tisztázást ez ügyben, hiszen nagyon sokan vannak, akik a semmi hajtogatását választják a művészet címén, Nagy János igazi szobrászként alkotott és alkot. A műhelyéből kikerült szobrok serege „díszíti” mint egy parkot, mint egy kertet hazai magyar településeinket. Ezek az alkotások részint a magyarsághoz, a Mátyusföldhöz, a Csallóközhöz és az egyéb tájegységeinkhez való kötődést fejezik ki, részint azokat a tragikus áldozatokat, azokat a kiemelkedő egyéniségeket mutatják fel, akik bátorságot adhatnak nekünk, hogy ne legyünk gyávák.

Kerékgyártó István elmondta, tárlatnyitó beszédével nem akart mást, csak azt, hogy elindítson egy beszélgetést. Hogy mindenki – elnézve Nagy János szobrait – a saját tapasztalata alapján kezdjen párbeszédet velük. S késztesse a kiállított műalkotásokat megszólalásra, hiszen Nagy János igazi teremtő művészegyéniségként a legteljesebben, a legerőteljesebben és a legszebben nyújtja át azokat nekünk. Kezdjük hát el a párbeszédet! – mondta. A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában augusztus 27-ig lehetőség van rá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?