Itt nézheti meg a szovjet fogság felvidéki túlélőiről szóló filmet

<p>Tegnap mutatták be a&nbsp;komáromi Révben a Fórum Kisebbségkutató Intézet dokumentumfilmjét Muszkaföldön címmel. A film azoknak a felvidéki magyar honvédeknek és leventéknek a sorsát dolgozza fel, akik a második világháború utolsó hónapjaiban szovjet hadifogságba és munkatáborokba kerültek.&nbsp;</p>

A Muszkaföldön című dokumentumfilmet Kőrös Zoltán azonos című interjúkötete alapján forgatták, aki az oral history (vagyis az elbeszélt történelem) eszközeivel harmincnyolc túlélő visszaemlékezéseit dolgozta fel a könyvben. A filmben közülük öten – Sulci József, Merva Arnold, Rácz Jenő, László Béla és Hučko Károly - mesélnek a szovjet hadifogolytáborokban szerzett tapasztalataikról, mai szemmel egészen elképesztő, néha totokszorító, néha megmosolyogtató élményekről beszámolva.

Kőrös Zoltán a filmvetítés után elmondta: csaknem minden felvidéki magyar faluban találkozhatunk még egykori hadifoglyokkal, akik történetükkel nagyban hozzájárulhatnak ennek a ma még jobbára feltáratlan témának a feldologzásához. Hasonlóképpen vélekedett Simon Attila történész is, aki arra buzdította a fiatalokat, hogy használják ki a hosszú téli estéket, üljenek le a déd- vagy nagyszülőkkel, és kérdezzék ki őket a második világháború alatt vagy az azt követő években szerzett élményeikről, a beszélgetésről készült hanganyagot pedig küldjék el a Fórum Intezetnek, így járulva hozzá a kollektív emlékezet megőrzéséhez. Magáról a filmről szólva elmondta: az audiovizuális megjelenési forma kiváló eszköz arra, hogy azokhoz is eljussanak ezek a nem mindennapi, a jelenünk számára is fontos üzenetet hordozó történetek, akik egyébként nem szívesen vesznek könyvet a kezükbe.

A vetítésen jelen volt a film egyik „főhőse”, a 94 éves, muzslai Sulci József is, aki három évet töltött szovjet fogságban. Arra a kérdésre, hogy mit üzenne az utókornak, annyit mondott: „Azt, hogy az emberiségnek több esze legyen. Ne keveredjenek háborúba!”  

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"258201","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?