Ismét hétévesnek lenni

<p>Nyári olvasmánytippet kértek tőlem. Olyan strandra valót. Gondoltam, egy kis fantasy meg nem árt, előolvastam hát Neil Gaiman Óceán az Út végén című regényét. Ismét megbizonyosodtam arról, hogy nem szabad lekezelően bánni a sokak által lektűrnek, netán ponyvának tartott fantasyirodalommal, mert érhetik az embert rendes meglepetések.&nbsp;</p>

Szóval nyári olvasásra (de tavaszira, őszire vagy télire is) bátran ajánlom ezt a mesés, zseniális ötletekkel teli, szép, kedves, már-már megható és az édeskés határvidékén igen kiegyensúlyozottan lavírozó kis regényt. Nem giccs. Egyszerűen jó. Titka van. A gyermeki lélek tisztaságát őrzi. Meg a mesét, meg a csodában hinni vágyást. Amit felnőttként sem okvetlenül szégyen felvállalni. Vissza a múltba, ismét hétévesnek lenni, egy vidéki ház és kert minden rejtelmes titkával, képzelt és valós lényeivel együtt élni, majd felnőttként, meglett férfiként visszajönni ide, a gyerekkor varázslatokkal teli színhelyére, ott emlékezni egykori önmagunkra. Hogy mit utáltunk és mit szerettünk. Miket ettünk, kivel barátkoztunk, s milyen rohadt rossz volt, amikor a hetedik szülinapunkra egy meghívott vendég se jött el. Egy magába zárkózott, de a világra igencsak nyitott, érzékeny kisfiú nagy meséje ez a könyv. A történet hátterét néhány elejtett mondat fedi fel, s mindent beezüstöz a fantázia világából és a valósból összegyúrt segítő alakok körvonala. Egyszerre képzelt és reális ez a világ, vagyis inkább párhuzamos világok egymásba érése, helyzetek, amikor a meséből érkező lények emberként élnek, s a mesében hívőket megsegítik. Egy kisfiú szomorkásan édes emberré válásának története ez. A mese szerint a fiú csalódik az apjában, aki a nevelőnővel kezd viszonyt, s ez a nörsz – aki a gyermek szerint a boszorkányvilágból érkezett – alaposan meg is kínozza őt. Csak az emberek között élő tündér asszonyok, közülük is a 11 éves Letti képes megmenteni a kisfiút. S az út végén az óceán? Meglátják, milyen nagy tud lenni egy kacsaúsztató egy ösvény végén! Csak a felnőttként visszatérés nehéz. Mert embernek lenni nem vizsga! Azon nem átmegy vagy megbukik valaki. De a szívet mindig meg kell őrizni emberinek. Ez a tanulság? Nem. Nincs tanulság ebben a regényben. Ez csak egy szép, kedves, le nem tehető könyv. Ez Neil Gaiman. Jó figura, jó író, jó mesélő. Neil Gaiman: Óceán az Út végén. Agave Könyvek, 2013.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?