Ismertette évadtervét a Szlovák Nemzeti Színház

snd

A héten tartott sajtótájékoztatóján mutatta be a 2023/2024-es színházi évad programtervét a színház: rendeznek majd Lope de Vegát és orosz szerzőket, a stúdiószínpadot kortárs és huszadik századi szerzők darabjai uralják, de az opera- és balettrészleg is tartogat érdekességeket.

Ján Luterán rendezésében viszik színre Denys Arcand kanadai filmrendező Montreáli Jézus című filmjének színpadra adaptált változatát. A spanyol barokk dráma legnagyobb alakja, Lope de Vega Valencia bolondjai című művét Ondrej Spišák rendezi majd.

A stúdiószínpadon négy új darabot mutatnak majd be, ezek között lesz Joseph Conrad Nyugati szemmel című regényének színpadi változata és az orosz drámaíró, Makszim Gorkij Vassza Zseleznova című drámája is.

A színház Kék Szalonjába is készül egy klasszikus orosz szerző tollából származó előadás, méghozzá Nyikolaj Vasziljevics Gogol Hogyan veszett össze Ivan Ivanovics Ivan Nyikiforoviccsal? című kisregényének színpadi változata. A produkció érdekessége, hogy ukrán rendező, Oleg Lipcin viszi majd színre.

A színház operarészlege, melynek egyébként nemrég lett új igazgatója Martin Leginus személyében, három premiert készít a jövő évadra: Giuseppe Verdi Nabuccóját, Bed-řich Smetana Csókját és Giacomo Puccini Pillangókisasszonyát. Az opera emellett olyan nemzetközileg elismert előadókat is vendégül lát, mint a magyar szoprán, Boros Csilla, a német Maida Hundeling és az Olaszországból érkező Damiano Salerno. Leginus kiemelte, hogy a jövő évadban a tervek szerint női karmesterek is vezetik majd a szimfonikus zenekart: Zuzana Kadlčíková és Alice Meregaglia.

A balettrészleg érdekessége, hogy első alkalommal visz majd színre a legendás balettművésztől és koreográfustól, Rudolf Nureyevtől származó koreográfiát, amelyet Csajkovszkij Hattyúk tavában láthat majd a közönség. Nina Poláková, a balettrészleg vezetője ezenkívül elmondta, hogy Jules Massenet Manon című operájának balettváltozatát is bemutatják majd, melyet Kenneth MacMillan koreográfiája alapján állítanak színpadra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?