Interjú Vojtek Miklóssal a keddi Új Szóban

<p>Testileg a fiatalok művészete a tánc, ezen nincs mit vitatkozni. Ellenben a jó táncos művészileg &ndash; kifejezésben és egyéniségben &ndash; ahogy öregszik, úgy gazdagodik.&nbsp;</p>

 

Vojtek Miklóssal, a Szlovák Nemzeti Színház többszörösen nívódíjjal kitüntetett nyugalmazott táncosával beszélgettünk. Értsem úgy, hogy a balett-táncos nemcsak veszít, hanem nyer is a tükör örökös jelenléte által?Persze. Szembesítésre késztet és kényszerít. És ez nemcsak a tánc világában lenne nagyon fontos. Már csak azért is, mert kellő önismeret híján az ember a hétköznapokban önmagához sem tud őszinte lenni.  Hajlok arra, hogy igazad van, hiszen jómagam is számos lelkileg csúnya embert ismerek, akiről tudom, hogy azt hiszi magáról, minden tekintetben szép... De ne táncoljunk el a tényleges témánktól: egy táncos hogyan kezd hozzá egy komoly balettfigura „piszkozatához”? Álomszerűen működni kezd a beleélési készség, amihez jön a tanult technika? Erről csak nagyon áttételesen lehet beszélni. Magad is tudod, hogy például egy író számára ott a toll meg a papír. Manapság a számítógép is. A zeneszerzőnek ott a kottapapír, míg a táncos nem maga választja ki a színpadi szerepeket. És mert legföljebb a környezetéből magába szívott hatásokban bízhat, ezért első perctől nagy alázattal, tisztelettel kell lenni az alkotóval, tehát a koreográfussal szemben. Az ő kezében a táncos csak eszköz. Igaz, megkerülhetetlenül fontos eszköz. Olyan, mint egy festőnek a festék. Ezért külön szerencse, ha valaki egy igazán jó koreográfus partnere lehet a betanulás, egy új produkció próbái során.  A Miklósi László készítette interjút teljes terjedelmében a keddi Új Szóban olvashatják!
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?