Indulatok egy elmaradt koncert körül

Az elmúlt napokban végig-szántott az interneten egy bulvárlufivá fújt hír, mely szerint szülővárosa, Rima-szombat nem kíváncsi a szu-perfenomén dzsesszgitáros, Andreas Várady koncertjére.Az ifjú gitáros családi zenekarával lépett volna fel Rimaszombatban tegnap.

Az elmúlt napokban végig-szántott az interneten egy bulvárlufivá fújt hír, mely szerint szülővárosa, Rima-szombat nem kíváncsi a szu-perfenomén dzsesszgitáros, Andreas Várady koncertjére.

Az ifjú gitáros családi zenekarával lépett volna fel Rimaszombatban tegnap. Juhász Dósa János, a koncert szervezője kibérelte a kultúrház nagytermét, de mivel nem kelt el elegendő jegy elővételben, végül lemondta a koncertet.

Andreas Várady családja 10 éve az írországi Limerick városában talált új otthonra, ahol a fiú édesapja kíséretében egy ideig utcazenéléssel kereste a pénzt a mindennapi betevőre. Az internetnek köszönhetően viszonylag hamar felfedezték, mert arrafelé így megy ez. Elég, ha egy országos hírű zenész rákattint egy YouTube-videóra, fantáziát lát a srácban, és máris egyeneseben van a bevándorló család élete – ezt Andreas mesélte egy lapunknak adott interjúban, 2014-ben. Andreasról tudni lehet, hogy pár éve maga Quincy Jones állította róla, hogy nála jobb fiatal dzsesszgitárost nem hallott még. A fiú azóta bejárta a világot, fellépett a montreux-i dzsesszfesztiválon, és nagy példaképével, George Bensonnal is zenélt. Talán ezért gondolta a főszervező, hogy Rimaszombatban is kíváncsian lesznek rá legalább százan.

„Csak jegyet kellett volna venni” – állítja Juhász Dósa János, aki korábban hónapokig győzködte a városi művelődési központ illetéseseit, hogy hívják meg a fiatal tehetséget. Ők azonban úgy vélték, hogy a lokálpatriotizmus Gömörben jelenleg nem mozgat meg tömegeket, a dzsesszzenének sincs akkora tábora, hogy a koncert rentábilis legyen, és a veszteséget sokáig nyögnék. Információink szerint egy héttel a koncert előtt 14 jegy fogyott el 10 eurós darabáron, miközben száz fős közönség jelentette volna a nullszaldót. A lefújás pillanatában 40 eladott jegyből meríthetett volna erőt a szervező.

Az országos szinten évek óta folyamatosan a legmagasabb munkanélküliségi rátát produkáló Rimaszombatban sok családban tíz euró a heti étkezési költségeket fedezi. A dzsessz pedig, akárhogy is nézzük, rétegműfaj, nem sokan értik arrafelé (sem), és nem is volt alkalmuk megszeretni az utóbbi években, mivel a koncertszervezők nem kockáztatnak, inkább a garantáltan sikeres mulatós műfajból vagy az évtizedek óta ismert sztárok közül hívnak fellépőket.

Elképzelhető, hogy kevés energia és pénz jut a zenei ízlésformálásra. És kevesen fizetnek olyasmiért, amit nem ismernek, vagy amit nem látnak nap mint nap a kereskedelmi tévécsatornákon.

„A koncert azonnali lemondása helyett feltettünk egy újabb közleményt, kérve az érdeklődőket, hogy váltsák meg a belépőjegyüket záros határidőn belül. Nos, mindösszesen 40 jegy talált gazdára, s mivel a támogatókkal se sikerült egyezségre jutni, a koncert lemondása mellett döntöttem. Nagy-nagy meglepetésemre a legnagyobb közösségi oldalon kommentelők egész sora reagált a döntésre, előkerültek régi vagy vélt és valós sérelmek, mindenki a koncert mellett kardoskodott, s úgy tűnt, mintha a művelődési központ 500 férőhelyes színházterme is kicsinek bizonyulna a hihetetlen érdeklődés miatt. Sőt, még vállalkozók is jelentkeztek, hogy támogatnák a koncert megrendezését” – mondta Juhász Dósa János, hozzátéve, hogy a művésszel és zenekarával már egy új időpontról tárgyalnak. Azaz van remény, hogy a rimaszombati érdeklődők mégiscsak láthatják élőben az utóbbi évek egyik legnagyobb zenei tehetségét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?