Indul a „Bénifeszt”

Nyolc versenyelőadást és három vendégelőadást láthatnak az érdeklődők a tizenhetedik Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztiválon, amely holnap kezdődik Szepsiben és Buzitán.Az eltelt évek mérlege több mint 170 előadás, több ezer szereplő, barátságok, vendégszereplések egymás településén és visszajá

Nyolc versenyelőadást és három vendégelőadást láthatnak az érdeklődők a tizenhetedik Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztiválon, amely holnap kezdődik Szepsiben és Buzitán.

Az eltelt évek mérlege több mint 170 előadás, több ezer szereplő, barátságok, vendégszereplések egymás településén és visszajáró résztvevők. A jó hangulatú fesztivál idei fővédnöke Harsányi Gábor kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes művész, aki a tavalyi fővédnök Eperjes Károllyal ellentétben részt is vesz a rendezvényen, sőt szaval is Egressy Béni szepsi szobránál a holnapi megnyitón, 15.30-kor. A koszorúzáson közreműködik a helyi Egressy Béni Vegyes Kar Kozsár Zsuzsanna vezényletével. Ezután a Péderi Vegyes Kar üdvözlő fellépése következik, akik A fejedelem című musicalből adnak elő részletet. A Nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes 17 órakor lép fel a városi művelődési központban, 17.45-től pedig már az első versenyelőadás következik. A KGSzT – Kassai Gimnazisták Színjátszó Társulata mutatja be Babay József Három szegény szabólegény című mesejátékát Bodon Andrea rendezésében. 20 órától a diószegi Hahota Színjátszó Csoport ad elő egy népszerű zenés vígjátékot, a Charley nénjét (rendező: Srejner Tibor), az estét pedig táncház zárja az Ilosvai táncoslábú tagjaival, valamint a nyíregyházi Szikes zenekarral.

A pénteki nap két szlovák nyelvű vendégelőadással kezdődik, 10.30-tól a felsőmecenzéfi amatőr színjátszók, 11.30-tól pedig a helyi művészeti alapiskola színjátszói mutatkoznak be. 14.30-kor kezdődik a rétei Révisz Vidámszínpad falusi komédiája Falunap címmel, Gyurcsi Pomichal Mária rendezésében. Utánuk a Vezekényi Görbe Tükör Színjátszó Csoport következik Hobot Csaba, Ivány Árpád és Karika Tibor Műsorváltozás című színdarabjával, amelyet maguk a szerzők rendeztek. A felsőszeli Bulibicska Színjátszó Csoport is saját erőből hozott létre egy esztrádműsort Csalamádé szeli módra címmel (rendező: Nogely Mónika), amelyet 19.30-tól láthatnak az érdeklődők. Ezután következik a szepsi fesztivál legnagyobb sztárja, a tavaly (is) fődíjas Nánai Színjátszó Csoport. Ezúttal Karinthy Frigyes A teknősbéka című vígjátékát állították színpadra Lengyelfalusi Juhász Mária vezetésével.

A csütörtöki és pénteki versenyelőadásokat 21.30-tól értékeli a szakmai zsűri. Az évek óta visszajáró Havasi Péter újságíró, Pásztó András tanár és rendező és Regős János, a Szkéné Színház rendezője, a Magyar Szín-Játétékos Szövetség elnöke mellett idén Mázik István, a füleki Zsákszínház alapító rendezője is csatlakozik az értékelőkhöz.

Szombat délután Buzitán folytatódik a rendezvény. Az ottani hatalmas kultúrházban zajlanak a terjedelmesebb díszletet igénylő előadások, és itt rendezik meg a díjátadót, amihez kell is a nagyszínpad, hiszen a végén szinte minden csoport kap valamilyen elismerést – ha másért nem, a kimagasló énektudásért vagy a csoportszellem építéséért.

A lévai Garamvölgyi Színpad versenyelőadásával kezdődik a fesztivál buzitai része. Ők Gárdonyi Géza A bor című falusi történetét mutatják be Tuček Erika rendezésében. Utánuk a Csécsi Éneklő és Hagyományőrző Csoport következik, az Igazságos bíró című falusi komédiát mutatják be (rendező: Snyír Mária). A füleki Zsákszínház 16 órakor versenyen kívül lép színpadra Eve Ensler Alávalók című színpadi játékával.

A zsűri értékelését követően 17.30-kor ünnepélyes eredményhirdetés következik, az erre való várakozást a Buzitai Citerazenekar, valamint Horňák Marek és zenekara teszi elviselhetőbbé.

Bár idén a tavalyinál kevesebb előadást láthat a közönség, a jó hangulatot az eddigi tapasztalatok alapján garantálhatjuk. Az Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivált a résztvevők ma már a komáromi Jókai Napokkal egyenrangú rendezvénynek tekintik. És ez bizony komoly elismerés.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?