Impresszionizmus és expresszionizmus együtt

MTI-HÍRBerlin.

MTI-HÍR

Berlin. Az impresszionizmust és az expresszionizmust együtt bemutató tárlat nyílt pénteken Berlinben a két festészeti irányzat remekműveiből.

Az Alte Nationalgalerie ImEx című tárlata 160 alkotással mutatja be a klasszikus modern festészet két meghatározó irányzatának kapcsolódási pontjait és eltéréseit. A francia impresszionistákat mások mellett Claude Monet, Edgar Degas és Auguste Renoir, német társaikat pedig például Max Liebermann, Lovis Corinth és Max Slevogt számos világhírű alkotása képviseli. Az 1890-es években kialakult irányzatra mintegy válaszként megjelent expresszionizmust mások mellett Ernst Ludwig Kirchner, Erich Heckel, Emil Nolde és Franz Marc képein keresztül mutatja be a tárlat.

A német főváros idei legnagyobb szabású festészeti kiállításaként számon tartott ImEx a fő motívumok köré szervezve vezeti be a látogatót a két irányzat történetébe és egymáshoz való viszonyába, így külön csoportba rendezték az impresszionista és expresszionista városképeket, a művészportrékat, az esti szórakozásról, mulatozásról szóló festményeket, a csendéleteket vagy éppen a fürdőzőket ábrázoló képeket.

A kiállítás plakátja is ezt a gondolatot tükrözi, Renoir és az expresszionistákhoz sorolt Max Pechstein egy-egy aktfestménye látható rajta, egymás mellé szerkesztve, világos határvonalak nélkül. Az első kommentárok szerint a szeptember 20-ig látogatható ImEx biztosan nagy siker lesz, mert az impresszionizmus és az expresszionizmus a leghíresebb és legkedveltebb irányzatok közé tartozik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?