II. János Pál életéről készít eredeti musicalt a nyitrai színház

<p>Hivatása: pápa címmel új szlovák musical készül a nyitrai Andrej Bagar Színházban, amely II. János Pál életét dolgozza fel.</p>

A librettót és a dalszövegeket jegyző Daniel Hevier elmondta, a szövegkönyv nem ódai áhítattal közelít II. János Pálhoz, hanem olyan karizmatikus személyiségnek tekinti, aki teológiai küldetése mellett fontos politikai és diplomáciai szerepet töltött be egy olyan világban, ahol átalakultak a hatalmi érdekek és rendszerek dőltek meg. „Nemcsak a katolikus egyházfőt akarjuk megmutatni, hanem azt a szenvedélyes embert is, akinek rengeteg külső és belső harcot kellett megvívnia” – tette hozzá Hevier. A musical zeneszerzője Dušík Gábor.

Svetozár Sprušanský, az Andrej Bagar Színház dramaturgja szerint „igazán monumentális” előadásra készülnek, melybe a társulat csaknem valamennyi tagja és számos vendégművész bekapcsolódik. Azt egyelőre nem tudni, ki lesz látható II. János Pál szerepében, az viszont eldőlt, hogy a Hivatása: pápa című musicalt lengyel vendégrendező – Wojciech Kościelniak – állítja színpadra.

A zenés darabot a tervek szerint még idén novemberben bemutatják. Az eredeti szlovák musical része a 2016/2017-es, monotematikus évadnak, amely a Made in Slovakia címet kapta, s amelyben kizárólag kortárs szlovák szerzők műveit állítja színpadra az Andrej Bagar Színház.

Nem a Hivatása: pápa az első zenés darab, amelynek középpontjában a néhai katolikus egyházfő élete áll: a Vatikánváros melletti római auditóriumban röviddel II. János Pál szentté avatása előtt mutatták be a Ne féljetek! című „operamusicalt”, a krakkói Tauron Arenában pedig 1917 elején lesz az ősbemutatója a Karol című lengyel musicalnek. (TASR, as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?