Igazgatóváltás lesz a társulat élén

lll

Nem kis meglepetéssel szolgált a minap Mácsai Pál Kossuth-díjas színész-rendező, amikor bejelentette, hogy nem pályázik újra a budapesti Örkény Színház igazgatói posztjáért. Megbízatása ugyan csak 2025 márciusában jár le, addig folytatja is a munkáját, így viszont előbb fog kiderülni, ki ül a székébe.

Mácsainak ez a negyedik ciklusa az Örkény Színház élén, társulata nehéz szívvel vette tudomásul a döntését. Az Örkény Színház Magyarország egyik legjelesebb színháza, nagy tehetségű színészeivel minden évben értékes előadásokat hoznak létre. Hogy miért nem korai, vagyis idő előtti a bejelentés? Az Örkény Színház példaként szeretné felmutatni azt a modellt, hogy a régi és az új igazgató több mint egy évig dolgozik együtt, hogy a 2024/2025-ös évadot már közösen tervezzék meg, folytatva, illetve megtartva az eddigi értékrendet.

Jövőre húszéves lesz az Örkény Színház. Ebből az alkalomból a társulat színészei arra a kérdésre adnak választ az idei évadkönyvükben, hogy milyennek képzelik a színházat, a színházi világot harminc év múlva, vagyis 2054-ben, amikor az Örkény ötvenéves lesz.

„Ezen a jubileumi premieren csupa válogatott méltóság jelenik majd meg, akik könnybe lábadt szemmel nézik a zenés-táncos, könnyedségében is fajsúlyos produkciót – írja Bíró Kriszta. – Többek között a Független Előadóművészek Szövetsége képviselői, akik jelentős összeggel támogatják az 1-es számú Örkény Színházat. 1-es számúnak azért nevezik, mert addigra (Nagy)Magyarország valamennyi színháza felveszi a sikert és megbecsülést hozó Örkény nevet, és kizárólag számozás alapján lehet őket megkülönböztetni.”

Csákányi Eszter kiszámolta: 2054. június 10-én lesz százegy éves, és abban reménykedik, hogy megemlékeznek majd róla, sőt, akik jobban ismerik, isznak majd az egészségére egy pohár whiskyt.

Csuja Imre, ha még élni fog akkor, húzza alá, igenis elmondja a Jónás könyvét az ÖrkényKertben. Azt viszont biztosra veszi, hogy még akkor is fognak paradicsomot termeszteni az emberek.

A magát megátalkodott optimistának nevező Für Anikó szerint a színjátszás talán még akkor sem minősül szigorúan illegális tevékenységnek, így gyorsan elterjed majd a hír, hogy melyik elhagyott gyártelep melyik csarnokában játszanak valamit azok a szegény, megszállott, nyomorult színészek, akik némi ételért és használható ruhadarabért még mindig képesek produkálni magukat. De az Örkény Színház helyén akkor már kaszinó fog állni.

Nagy Zsolt úgy gondolja, 2054-ben az Örkény piacra dobja az Énszínház programját, amelyben az összes, valaha a színházban dolgozó ember tulajdonságát, kvalitásait és fiziognómiáját magára öltheti bárki egy speciális, forradalmian új, Mácsai-fejlesztésű programmal. Utána viszont minden színház megszűnik, és nem is fog hiányozni senkinek.

Egészen mást gondol erről Patkós Márton. Ő azt vallja: a színház soha nem fog eltűnni. „Ez azért van, mert az emberek vágynak az élő dolgokra” – mondja.

Pogány Judit – Örkény István anekdotája után szabadon – tömören fogalmaz. „Lóf…sz lesz itt, nem színház!”

Hasonlóan vélekedik Polgár Csaba is, akinek a neve felmerült a következő Örkény színházi éra esélyes igazgatójaként. A magyarok 97,7 százalékának a színház szó csupán egy ködös emlék lesz, egy valaha volt, ósdi izé.

Tenki Réka viszont épp az ellenkezőjében reménykedik. Abban, hogy visszatérünk a kiindulóponthoz. Ahhoz, hogy a színház egy templom, amelyet tisztelni kell, szépen felöltözni, és csodálni azt, ami a színpadon történik.

Egyvalakinek a hangja hiányzik az évadkönyvből. Gálffi Lászlóé, aki ebben az évadban minden szerepét leadva fizetetlen szabadságra ment, és a világban utazgatva tölti minden idejét. Pihenni vágyott. Feltöltődni. Lelki rendrakásra. Ezért hozta meg ezt a döntést, régóta tervezve.

Ami pedig az új évadot illeti, az Bodó Viktor új rendezésével, a Lidércek, Shaxpeare, Delírium című előadással kezdődött el, amely a Szentivánéji álom átirata Závada Péter és a társulat inspirációi alapján.

Lesz Bűn és bűnhődés is, jövő tavasszal. Raszkolnyikov: Polgár Csaba, Porfirij: Mácsai Pál. A rendező: Gáspár Ildikó.

Kerekes Éva több mint húsz, nőkkel készített mélyinterjú alapján formálja meg Dávid Attila Emmáját, aki 1984 nyarán egy diszkóhajón találkozott egy majdnem két méter magas, enyhén sportos, tejfelszőke, kék szemű, keskeny ajkú, nagy kezű férfival. Ez a történet az indítógombja mások rejtett, elhallgatott pillanatainak, eddig zárt sorsának, hétpecsétes titkainak.

Tragikomédiát visz színre a színház stúdiójában Kincses Réka. A Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az ő írása. Berlin egyik művésznegyedében, egy félkész loft lakásban zajlanak majd az események egy konzervatív Mama, egy mindent relativizáló Papa, egy liberálissá vált Lány és egy vegán, környezettudatos német Vej részvételével. Vagyis Kelet- vs. Nyugat-Európa egy multikulti családba préselve, „akik a szeretet ünnepén épp a szeretetért harcolnak, ami váratlan helyekről, ne adj’ Isten migránsokon keresztül is megérkezhet”.

A Katona József Színház, a Szputnyik Hajózási Társaság, a Vígszínház és a Narratíva Kollektíva után az új évadtól az Örkény Színház társulatát erősíti Hajduk Károly, akit olyan filmekből ismer a közönség, mint A martfűi rém, az Akik maradtak vagy A feleségem története. Vele együtt szerződött a színházhoz Terhes Sándor is, aki a Krétakör feloszlása után több független társulatban dolgozott, például a Protonban és Pintér Bélánál, de már az Örkény színpadát is belakta.

Mácsai Pál köszöntőjét ugyan a ChatGPT „komponálta” az évadkönyvbe, de olyan, mintha ő maga írta volna.

„Az Örkény Színházban hittel tekintünk a művészet mélyebb értelmére.”

 

A szerző a Vasárnap munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?