Idén is vetíteni indulnak a fácános retró buszok

Július és augusztus folyamán ismét végigjárják Szlovákiát a Bažant Kinematograf retró buszai, különleges szabadtéri moziélményt kínálva.Pozsony. Az ógyallai sörgyár támogatásával immár 16.

Július és augusztus folyamán ismét végigjárják Szlovákiát a Bažant Kinematograf retró buszai, különleges szabadtéri moziélményt kínálva.

Pozsony. Az ógyallai sörgyár támogatásával immár 16. éve működő nyári vándormozi most is a friss szlovák és a cseh filmtermésből válogat: ingyenes vetítéseken 5 alkotást mutat be 29 helyszínen, jobbára a városok főterein. A két busz útvonala nagyrészt észak- és közép-szlovákiai pontokat érint, de például Nyitrán, Érsekújvárban, Kassán és Rimaszombatban is lesznek vetítések. Az első állomás Trencsén és Nagyszombat, ott már vasárnap forog a film – 21.30-tól mindkét helyen a Vonal című szlovák filmdrámát láthatják az érdeklődők. Pozsonyban a Bažant Kinematograf bő egy hónapra kiköltözik a Magio plázsra, július 14. és augusztus 17. között minden héten szombattól szerdáig lesznek vetítések, ráadásul nemcsak az „alapkínálatból”, hanem moziújdonságokat is megtekinthetnek a nézők a szabad ég alatt.

Peter Bebjak Vonal című bűnügyi thrillere nem véletlenül indítja a sorozatot: az utóbbi időszak legnagyobb hazai mozisikere volt, a helyszíneit azóta a turisták is felfedezték maguknak. A történet a szlovák–ukrán határon játszódik, pár hónappal a schengeni csatlakozás előtt. A film hősei cigarettacsempészésből élnek, ám a határhelyzet megváltozása miatt veszélyben a bizniszük, a váltás pedig tragikus konfliktusokat szül. A másik szlovák alkotás a válogatásban Andrea Sedláčková Backstage című táncfilmje, amelynek főhősei egy televíziós tehetségkutatóban igyekeznek érvényesülni (az egyik kulcsszerepet Bárdos Judit alakítja).

A cseh filmtermésből Jan Svěrák Mezítláb a tarlón című új moziját – a legendás Általános iskola bájos humorú előzményfilmjét – kínálja a Bažant Kinematograf. Szerepel a programban Jiří Vejdělek Apám Volgája című komédiája is: a családfő váratlan halála után anya és lánya a család öreg kocsiján egy felbukkant titok nyomába indul – az egykori szeretőket végigjárva ismerkednek az elhunyt életének korábban nem ismert részleteivel. Marek Najbrt Blaník elnök című groteszk szatírája pedig elsősorban azoknak jelenthet élményt, akik képben vannak a cseh politikát illetően, és szeretik a bizarr humort. (as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?