Idegenek az ágy alatt

Dosztojevszkijjel zárja az évadot a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház prózai társulata.

Dosztojevszkijjel zárja az évadot a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház prózai társulata. Azt nem mondhatnánk, hogy a társulat elkényeztette volna a nagy orosz író rajongóit, hisz az elmúlt 80 év alatt mindössze öt bemutatót tartott, igaz; szinte az összes nagyregénye dramatizált változatát bemutatta Pavol Haspra rendezésében. Itt és most Vladimír Strnisko rendező és Peter Pavlac dramaturg a Két férfi az ágy alatt c. prózáját vették alapul, amit megspékeltek egyéb, rövidebb Dosztojevszkij-írásokkal. A történet hőse Ivan Andrejevics Sabrin, a nevetséges ember, aki így mutatkozik be: „Boldogan közölném Önökkel, hogy én voltam a nevetséges ember. Igen, voltam. De most ismét szeretnék az lenni”. Ivan Andrejevics állami hivatalnok, nős ember. Felesége, a nála jóval fiatalabb Glafira kikapós menyecske, de hősünk hiába látja a saját szemével a nej hűtlenségét, hiába kénytelen a hazaérkező férj elől tévedésből egy vadidegen családi ágy alá bújni, amelyen még osztozni is kénytelen az igazi hódítóval és egy fehér pincsikutyával, a nej mindig be tudja bizonyítani az ártatlanságát. Vladimír Strnisko a szinte teljesen lecsupaszított, fehér hátsó fallal, kihúzható ággyal felvértezett díszletben (Peter Čanecký munkája) élvezetes színházi előadást rendezett, amelynek erőssége a pontosan kidolgozott színészi alakításokban rejlik. Robert Roth túlzott karikírozás nélkül is kellően nevetséges Sabrinja olykor azért még szánnivaló is, ahogy méltó párja Monika Hilmerová rafináltan kikapós asszonykája és Emil Horváth nem is annyira buta, a valós viszonyokat józanul felmérő öregura, akinek a nála évtizedekkel fiatalabb neje (Andrea Kiráľová) szintén másoknál keresi a testi gyönyört. Az est vesztese az a Tvorogov (Tomáš Maštalír), akinél hiába a leküzdhetetlen nemi vágy, itt is, ott is az ágy alatt végzi. Az előadásban a cselédlány szerepében mutatkozik be egy elsőéves színművészetis magyar növendék, Tóth Krisztina. Bemutató ma este a Hviezdoslav Színházban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?