Kultúra

Holnaptól táncszínházi nevelési előadások Pozsonyban

Pozsony | A Vekker Műhely öt éve járja az iskolákat színházi nevelési előadásokkal. Nálunk ők honosították meg ezt a műfajt. Új, eddigi legtöbb embert „megmozgató” projektjük az Ifjú Szivek táncosaival és a budapesti Káva Kulturális Műhellyel közösen készült, Megtart, nemenged címmel.
Juhász Katalin

2019. március 4. 16:44

sss
Pillanatkép az előadásból  (Képarchívum)

A héten az eddigiektől eltérően nem ők utaznak, hanem Pozsonyba, az Ifjú Szivek Táncszínházba várják a középiskolás csoportokat, napi két alkalommal. A tizenévesek mellett ezúttal a felnőttekre is gondoltak, március 9-én este nekik játsszák az előadás kissé átalakított, „passzívan” is nézhető verzióját. Ez főleg azoknak a szülőknek lehet rendkívül hasznos, akik most indítják útnak gyerekeiket a nagy betűs életbe, azzal a bizonyos batyuval. 
A színházi nevelési előadásokon a nézők (általában osztályközösségek) a szereplők társaságában megbeszélik, értelmezik a látottakat. A Megtart, nemenged című darab fókuszában a szokások hatalma, a család támogató, illetve visszahúzó ereje, a belénk nevelt előítéletek állnak. Az, hogy mennyiben befolyásolja döntéseinket, meddig segít bennünket, és mikortól árthat nekünk az otthonról hozott útravaló. 
A történet három fiatalról szól, akik a nagyvárosban, első munkahelyükön, egy bútoráruházban ismerkednek össze. Egy magyar és egy szlovák fiú, valamint egy roma lány élete változik meg gyökeresen rövid idő alatt. A folytatást, valamint a befejezést próbálják meg a nézők a szereplőkkel együtt kitalálni – ezúttal nem csak szavakkal, hanem mozgással is. A szereplők (többen profi táncosok) a színpadon beszéd helyett gyakran tánccal fejezik ki érzéseiket, egymáshoz való viszonyukat. Aztán – ahogy minden Vekker-előadásban –, egy kis csoportokban zajló beszélgetést követően a nézőknek is mozgással kell megfogalmazniuk gondolataikat. Akár „koreográfusként”, akár valamelyik karakter bőrébe bújva saját mozdulatsorokat találnak ki konkrét helyzetekhez, az alá- és fölérendeltségi viszony vagy éppen a generációs különbségek kifejezéséhez. 
Az Ifjú Szivek táncosainak ezúttal beszélniük is kell, a vekkereseknek pedig táncolniuk, szóval kihívás volt ez mindkét csapat számára, de élvezték, hogy valami újat próbálhatnak ki. Eddig csak néhányszor játszották ezt az előadást, és a tapasztalatok alapján azt állítják, sokkal egyszerűbb bevonni a nézőket, mint gondolnánk, hiszen a mozdulatok általi kommunikáció jóval régebbi a beszélt nyelvnél. 
A táncszínházi nevelési előadás hazánkban úttörő jellegűnek számít. Budapesten már voltak ilyen kezdeményezések, Nyugat-Európában, főleg a német nyelvterületen pedig régóta működő módszer a mozgás mint kifejező eszköz használata a diákoknak készülő előadásokban. 
A Megtart, nemenged különlegessége, hogy a táncmozdulatok mellett slam poetryvel is találkozhatnak a középiskolás nézők – az egyik szereplő ugyanis az ismert magyarországi slammer, Horváth Kristóf (Színész Bob), aki saját szövegeivel színesítette a történetet.
Az előadás rendezője Sereglei András drámapedagógus, a Káva Kulturális Műhely tagja, a koreográfus Hégli Dusán, az Ifjú Szivek művészeti vezetője. Táncosok: Oláh Eszter, Sebő Veronika, Varsányi Ági, Baranyai Viktor, Lantos András és Hégli Bence. Színészek: Kuklis Katalin, Horváth Kristóf és Czuczor Nóra.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Gyimesi György szerint az igazságügyi tárca ellentmond önmagának ⋌(A szerző felvétele)

A parlamentben vitáztak a Beneš-dekrétumok alapján indított földelkobzásokról

Norbert Bödör
Frissítve

Norbert Bödör rács mögött marad, a zsolnai börtönbe szállították

koronavírus

Ezért növekedett meg hirtelen az ismert fertőzöttek száma

Anna Záborská

Anna Záborská lett az év homofóbja

Tornalja

Egy felújítás jegyzőkönyvének tanulságai

regiojet

Péntektől naponta indít vonatokat a RegioJet Pozsonyból Horvátországba

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.