Holnaptól táncszínházi nevelési előadások Pozsonyban

sss
Pozsony |

A Vekker Műhely öt éve járja az iskolákat színházi nevelési előadásokkal. Nálunk ők honosították meg ezt a műfajt. Új, eddigi legtöbb embert „megmozgató” projektjük az Ifjú Szivek táncosaival és a budapesti Káva Kulturális Műhellyel közösen készült, Megtart, nemenged címmel. 

A héten az eddigiektől eltérően nem ők utaznak, hanem Pozsonyba, az Ifjú Szivek Táncszínházba várják a középiskolás csoportokat, napi két alkalommal. A tizenévesek mellett ezúttal a felnőttekre is gondoltak, március 9-én este nekik játsszák az előadás kissé átalakított, „passzívan” is nézhető verzióját. Ez főleg azoknak a szülőknek lehet rendkívül hasznos, akik most indítják útnak gyerekeiket a nagy betűs életbe, azzal a bizonyos batyuval. 
A színházi nevelési előadásokon a nézők (általában osztályközösségek) a szereplők társaságában megbeszélik, értelmezik a látottakat. A Megtart, nemenged című darab fókuszában a szokások hatalma, a család támogató, illetve visszahúzó ereje, a belénk nevelt előítéletek állnak. Az, hogy mennyiben befolyásolja döntéseinket, meddig segít bennünket, és mikortól árthat nekünk az otthonról hozott útravaló. 
A történet három fiatalról szól, akik a nagyvárosban, első munkahelyükön, egy bútoráruházban ismerkednek össze. Egy magyar és egy szlovák fiú, valamint egy roma lány élete változik meg gyökeresen rövid idő alatt. A folytatást, valamint a befejezést próbálják meg a nézők a szereplőkkel együtt kitalálni – ezúttal nem csak szavakkal, hanem mozgással is. A szereplők (többen profi táncosok) a színpadon beszéd helyett gyakran tánccal fejezik ki érzéseiket, egymáshoz való viszonyukat. Aztán – ahogy minden Vekker-előadásban –, egy kis csoportokban zajló beszélgetést követően a nézőknek is mozgással kell megfogalmazniuk gondolataikat. Akár „koreográfusként”, akár valamelyik karakter bőrébe bújva saját mozdulatsorokat találnak ki konkrét helyzetekhez, az alá- és fölérendeltségi viszony vagy éppen a generációs különbségek kifejezéséhez. 
Az Ifjú Szivek táncosainak ezúttal beszélniük is kell, a vekkereseknek pedig táncolniuk, szóval kihívás volt ez mindkét csapat számára, de élvezték, hogy valami újat próbálhatnak ki. Eddig csak néhányszor játszották ezt az előadást, és a tapasztalatok alapján azt állítják, sokkal egyszerűbb bevonni a nézőket, mint gondolnánk, hiszen a mozdulatok általi kommunikáció jóval régebbi a beszélt nyelvnél. 
A táncszínházi nevelési előadás hazánkban úttörő jellegűnek számít. Budapesten már voltak ilyen kezdeményezések, Nyugat-Európában, főleg a német nyelvterületen pedig régóta működő módszer a mozgás mint kifejező eszköz használata a diákoknak készülő előadásokban. 
A Megtart, nemenged különlegessége, hogy a táncmozdulatok mellett slam poetryvel is találkozhatnak a középiskolás nézők – az egyik szereplő ugyanis az ismert magyarországi slammer, Horváth Kristóf (Színész Bob), aki saját szövegeivel színesítette a történetet.
Az előadás rendezője Sereglei András drámapedagógus, a Káva Kulturális Műhely tagja, a koreográfus Hégli Dusán, az Ifjú Szivek művészeti vezetője. Táncosok: Oláh Eszter, Sebő Veronika, Varsányi Ági, Baranyai Viktor, Lantos András és Hégli Bence. Színészek: Kuklis Katalin, Horváth Kristóf és Czuczor Nóra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?