Hogyan ápoljuk a kisgyermek fogát?

Jelige: Éva. „Egyéves kislányomnak már hat foga van. A gyermekorvos azt mondta, hogy már kefével mossam neki. Nem túl korai ez, hiszen az ínye érzékeny. Ön szerint mikor kell megkezdeni a fogápolást?”

Gyermekorvosának igaza van. A fogápolást akkor kell elkezdeni, amikor kinő az első fog. Sőt már a terhesség alatt gondolni kell a megfelelő mész-, flór-, fehérje és vitaminbevitelre. Ezek az anyagok a tejben, tejtermékekben, zöldségben, gyümölcsben, valamint az anyatejben találhatók, ezért fontos, hogy minél hosszabb ideig szoptassa a kicsit. A fogszuvasodást főleg az ételmaradványok okozzák. Ha például a cukrok sokáig a fogakon maradnak, a szájban található baktériumok lebontják, s az így keletkezett savak kioldják a fogból a meszet, a fogzománc megpuhul és a káros baktériumok előtt megnyílik az út. Az első hibát általában akkor követik el a szülők, amikor kibújik az első fog. A gyermek nyűgös, sírós, s az anyukák ilyenkor cukorba mártott cumival nyugtatják meg a kicsiket. Ez helytelen. Az is rossz, amikor túl gyakran itatják édes tejjel vagy teával. A baba igyon inkább forralt vizet. S hogy a kérdésre válaszoljak: amint kibújik az első fog, rendszeresen tisztítani kell. Egy év után, amikor már a hátsó fogak is kinőttek, fogkefével is kezdhetjük tisztítani. Hároméves kortól már fogkrémet is lehet használni. Ügyelni kell arra, hogy söprő mozdulatokkal a gyökértől felfelé mossák a gyerekek a fogat, először kívülről, majd belülről. Aztán a rágófelület következik. 3-5 percig tartson a fogmosás. A fogkefét háromhavonta és a felső légutak fertőző betegsége után cseréljük. Kétéves kortól félévenként kell fogorvosi ellenőrzésre járni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?