Hogy ragyogjon a tűzhely

Spóroljon a vegyszerekkel, amennyire lehet. Cselezze ki másként a konyhai szennyeződéseket. ĺme néhány ötlet, melyekkel megelőzheti a bajt, vagy legalább „fájdalommentesen” orvosolhatja.

Spóroljon a vegyszerekkel, amennyire lehet. Cselezze ki másként a konyhai szennyeződéseket. ĺme néhány ötlet, melyekkel megelőzheti a bajt, vagy legalább „fájdalommentesen” orvosolhatja.

Kifutott a leves, mellécseppent a főzelék, kifröccsent az olaj? Úszik az egész tűzhely, ragad a főzőlap, a tepsire égett a tejföl? Ne mérgelődjék: némi rafinériával s rendszeres törődéssel nem okoznak bosszúságot az eltávolíthatatlannak hitt foltok.

Minél hamarabb, annál jobb

A kifutott tej, a zsíros és szószos paca könnyen ráég a főzőlapra. Ezeket a legjobb azonnal letörölni, de ha nem fejezte be a főzést, vagy attól tart, hogy megégeti a kezét, még fél óra múltán sem késő.

A makacs foltot később fémszivaccsal a legkönnyebb eltávolítani, ha ilyen nincs kéznél, megteszi egy darab gombóccá gyúrt alufólia is.

Olajjal a rozsdásodás ellen

A sok vegyszer, a súrolás s a ráégett étel egy idő után kikezdi a gáztűzhelyek fémfelületeit. Először csupán elhalványul, megszürkül, majd rozsdásodni kezd. Alapos tisztítás után ezért kenje be vékonyan (!) olajjal. ĺgy helyreáll az eredeti fénye, s a rozsdával szemben sem lesz olyan védtelen.

Ecettel a kellemetlen szag ellen

A kifutott, odakozmált ételt az esetek többségében némi súrolókrém és egy jó szivacs segítségével könnyedén eltávolíthatja. Nem hiányozhat azonban konyhai kelléktárából az ecet sem, melynek már néhány cseppje semlegesíti a kellemetlen, zsíros ételszagot.

Ne öblítse le a súrolókrémet

Ügyes trükk, ha az alapos tisztítást követően az utolsó igen vékony réteg súrolókrémet nem távolítja el a gáztűzhelyek főzőlapjai közül. A fehér krém néhány perc alatt láthatatlanná szárad, s kellemes illatot hagy maga után. Ennél is fontosabb azonban, hogy leheletvékony védőréteget képez a tűzhelyen, mely megakadályozza, hogy a következő főzés során leragadjanak a szennyeződések.

Ne hagyja a kerámialapra égni

Az elektromos tűzhelyek ceránbevonatú főzőlapjának nagy előnye, hogy belesimul a tűzhely felületébe, így könnyebb rajta dolgozni. Azt viszont jó ha tudja, hogy az üveg-, illetve ceránfelület sokkal sérülékenyebb: a ráégett ételt nehezebb karcolásmentesen eltávolítani. Ha ilyen tűzhelyen dolgozik, a kifröccsent ételt azonnal távolítsa el!

Áztassa be a tepsit, a sütőrácsot

Sütemények készítésekor megesik, hogy a tepsire csorgó krém vagy hab ráég. A feketére égett foltokat nem jó mindjárt késsel vakarászni, mert így megsérülhet a tepsi bevonata, zománca. Inkább öntsön egy kis mosogatószert a tepsibe, engedje fel színültig forró vízzel, s tegye bele a sütőrácsot is! A szennyeződés néhány óra alatt fellazul, a friss citromillat pedig elnyomja az égett szagot.

Megelőzni jobb

1. Az új fém főzőlapot az első használat előtt fűtse fel a legnagyobb fokozaton öt percre. ĺgy teljesen megkeményedik rajta a védőréteg.

2. A főzőedények alja mindig ugyanakkora legyen, mint a főzőlap. Ennek nemcsak az energiatakarékos főzés szempontjából van jelentősége, hanem azért is, mert ha kifut a tej, kipotyog a sült krumpli, mellécsöppen a szósz, akkor nem a főzőlap vagy a gázrózsa szennyeződik, amire az étel mindjárt rá is égne.

3. Sült krumpli vagy rostélyos sütésekor nem kell a kifröccsenő olajtól tartania, ha azokat a főzőlapokat, amelyeket éppen nem használ, alufóliával lefedi.

4. A sütőbe lehetőleg csak lefedhető, agyag- vagy hőálló üvegedényt tegyen. Az étel tökéletesen átsül, a sütő viszont nem szennyeződik.

5. A sütő üvegajtaját még új korában fújja be üvegtisztító sprayjel, és puha ronggyal terítse szét. Az így „előkészített” felületről könnyebb letakarítani a ráfröccsent zsiradékot, ételt. (KK)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?