Hívogató Tündérkert

Június 20-án ismét megnyitja kapuját a dunaszerdahelyi Tündérkert –- a művészeti fesztivál, amelynek szervezői az igényes szórakoztatást tűzték ki céljukul, június 24-éig tart, illetve június 29-én még lesz „ráadás” is. Az immár negyedik évfolyam programjait a rendezvénysorozat mögött álló Városunkért Polgári Társulás és a NA’CONXYPAN Polgári Társulás képviseletében Antal Ágota és Beke Zsolt ajánlja olvasóink figyelmébe.

Antal ÁgotaSomogyi Tibor felvételei „Az idei évfolyamot egyfajta tisztelgésnek szánjuk a művészetek és a hagyományok előtt – árulta el Antal Ágota. – Hamvas Béla úgy fogalmazott, hogy a hagyományok az emberiség szellemiségének az őre, és mi is ilyen szellemben próbáljuk visszaidézni a régmúlt időket, amikor a Csallóközben még Tündér Ilona táncolt. A programban szereplő tűzugrás is régi csallóközi hagyománynak számít. A nyár legrövidebb éjszakáján az emberek felkészültek a közeledő sötétségre, a fiatalok pedig azzal pecsételték meg szerelmüket, hogy együtt ugrották át a tüzet. Remélem, sokan eljönnek majd a vásártérre, ahol a Tündérkert tábortüze fellobban. Többféle programmal várjuk az érdeklődőket: az Ardea zenekar fog játszani, Varga Mónika táncolni, Écsi Gyöngyi ezúttal felnőtteknek mesél, a kiváló dudás, Nagy Iván pedig nem csupán hangszerét szólaltatja mesteri tudással, hanem a régi hagyományokat is ismerteti. Szeretnénk, ha a fiatalok is ellátogatnának erre a rendezvényre, és egyfajta kötődést alakítana ki bennük a hagyományokhoz, a városhoz, a helyhez, ahol élnek. Emellett remélem, hogy a többi program is el fogja varázsolni a közönséget.”

„A tavalyi évfolyammal összehasonlítva idén nagyobb hangsúlyt kap a színház – folytatta Beke Zsolt. – Szinte minden napra jut egy előadás, és jó nevű szerzők darabjai szerepelnek a Tündérkert programjában. Az utóbbi időben a szlovák mozgásszínházak nagy reneszánszukat élik. Külföldön is nagy sikereket érnek el, így örömmel látjuk Dunaszerdahelyen a műfaj jeles szlovák képviselőjét, a besztercebányai Štúdio tanca társulatát Bennem eredő új fák című előadásukkal.

A SZEVASZ Színház Strindberg Júlia kisasszonyát mutatja be Gágyor Péter rendezésében, Gál Tamás, Tóth Rita és Kiss Szilvia szereplésével. A komáromi Jókai Színház társulata Jon Fosse Őszi álom című darabjával érkezik, amelyben a nézők többek között Bandor Évát és Fabó Tibort láthatják. A budapesti Stúdió K színház S#awomir Mrožek: Három éj című darabját hozza, Czajlik József rendezésében. A VMK mozitermében Bronislaw Duzy, Jorgos Skolias, valamint Adam Sadura ad multimediális koncertet. Nagyon izgalmas, behatárolhatatlan stílusú, az etnojazzhez közelítő a zenei világa ennek a lengyel duónak. A görög származású énekes, Skolias különböző eszközöket használ arra, hogy rögzítse a hangját, majd visszajátssza. A pozanos Duzy pedig meglepő ütemeket tud kihozni a hangszeréből. Mindezt az ismert lengyel filmes, Adam Sadura által vetített képek egészítik ki. Az irodalmat Vida Gergely könyvbemutatója képviseli. Rokokó karaoke című verseskötetét Rácz I. Péter, a Litera irodalmi portál szerkesztője mutatja be a Vámbárty Kávéházban. Ezenkívül felkértük a JönVukk zenekart, hogy dolgozzon fel pár verset Gergely kötetéből. Három számmal készülnek, ami bizonyára szintén rendhagyó adalékul szolgál majd a költészetről és a kötetről szóló vitához.”

„Világnomád címmel tart élvezetes úti beszámolót Budai Attila, aki a világ különböző tájain átélt élményeit osztja meg a közönséggel – vette át ismét a szót Antal Ágota. – Jövő hétfőtől pedig off-programként indul a színházi workshop Czajlik József rendező és Magyar Éva színész-koreográfus vezetésével, amelyet idén meghívásos alapon szerveztünk. Tizenkét fiatal hazai tehetséget hívtunk meg, akik egyhetes, intenzív képzésen vesznek részt, jövő pénteken pedig egy előadás keretében mutatják be egyhetes munkájuk eredményét. Ismét lesz hagyományok napja a gyermekes csalások számára a Sárga kastély udvarán. Nagyon kellemes környezetben zajlanak itt a kézműves-foglalkozások, lesz játszóház, emellett többféle program szórakoztatja majd a látogatókat. Fellép a magyarországi Aranyszamár bábszínház, a Fókusz gyermekszínjátszó-csoport, az Ágacska gyermek néptánccsoport, valamint Oláh Attila, az Ifjú Szivek szólótáncosa és barátai. Az egész műsor házigazdája a Pántlika zenekar. Igazi tündérkerti finomságokkal szolgál majd a hagyományos csallóközi ételek kóstolója is. Senkit ne riasszon el a meleg idő, mert a kastély udvarán hatalmas fák koronája ad hűs árnyékot. A részletes, pontos programot egyébként a www.varosunkert.sk honlapon is megtalálhatják az érdeklődők.”

„Valamennyi rendezvényünk ingyenes, csak a színházi előadásokra kell belépőjegyet váltani – mondta Beke Zsolt. – A bevétel a dunaszerdahelyi NFG-1-Filmklub újraindítását fogja segíteni. Azét a klubét, amelyet a közelmúltban elég különös körülmények között zártak be. Most viszont esély van arra, hogy újraindítsa tevékenységét. Ehhez szeretnénk hozzájárulni a magunk eszközeivel. Végül megjegyezném: nagyon »érdekes« tendencia tapasztalható mostanában a kulturális rendezvények állami támogatottságát illetően. Mostanáig általában sikeresen pályáztunk a kulturális minisztériumban a rendezvényre. Idén az új vezetéstől azonban már egyetlen fillért sem kaptunk. Elgondolkodtató, hogy az igényesebb kultúrát nem támogatják, és sok esetben a kevésbé színvonalas megmozdulásokra osztanak pénzt.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?