Hivatalok szervezeti felépítése – magyarul (3)

A hivatalok szervezeti egységeit tárgyaló második cikket azzal zártam, hogy a nagyobb szervezeti egység neveként használt útvar és úsek szavak magyar megfelelőjeként javasolható az iroda szó.

A hivatalok szervezeti egységeit tárgyaló második cikket azzal zártam, hogy a nagyobb szervezeti egység neveként használt útvar és úsek szavak magyar megfelelőjeként javasolható az iroda szó. Mivel azonban ennek szlovák megfelelője, a kancelária is szervezeti egység neve, előfordul olyan eset, hogy egy hivatalban van útvar/úsek és kancelária nevű egység is. Ez a helyzet a kassai kerületi önkormányzati hivatalban, ahol az elnök irányítása alá tartozó főosztályokat közösen így nevezik: úsek predsedu, ugyanakkor azonban ennek egyik „alegysége” a kancelária predsedu.

Nyilvánvalóan zavaró volna, ha egyformán elnöki irodá-nak neveznénk a nagyobb egységet és annak egy részét is. Ebben az esetben a megfelelő magyarországi közigazgatási intézmény hasonló funkciójú egységének megnevezését használhatnánk: ez pedig a kabinet. Az értelmező szótár szerint ugyan a kabinet jelentése ‘kormány’, illetve ‘a kormányon belül alakított szűkebb körű tanács’, viszont a megyei önkormányzati hivatalokban a közgyűlési elnök tevékenységével közvetlenül összefüggő adminisztratív és egyéb feladatokat az elnöki kabinet-nek vagy elnöki kabinet irodá-nak nevezett szervezeti egységek látják el.

Más esetekben az útvar/úsek magyar megfelelőjeként más szó, szerkezet is választható, illetve az útvar/úsek-nek nem is kell okvetlenül magyar megfelelőt keresni. ĺgy az útvar szó gyakran általános értelemben használatos, leginkább az organizačný melléknévvel bővítve, ilyenkor az organizačný útvar magyarul szervezeti egység. Hasonlóképp az úsek is előfordul általános ‘terület, ügykör’ jelentésben. Az alábbi példamondat jól illusztrálja az útvar és az úsek említett általános jelentését: „Gestorom plnenia úloh na určitom úseku je vždy iba jeden organizačný útvar úradu”, magyarul: Egy adott területen a feladatok teljesítését mindig csak egy hivatali szervezeti egység felügyeli.

Bizonyos szavakkal kapcsolódva az útvar/úsek „jelentése” visszaadható -ság/-ség, illetve -ás/-és képzős szavakkal, így az útvar/úsek riaditeľa magyarul lehet igazgatóság, az útvar pre centrálne verejné obstarávanie központi közbeszerzés, az útvar vnútorného auditu pedig belső ellenőrzés. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy minisztériumokban működik ilyen egység, s néhol így nevezik: jednotka vnútorného auditu, amelyet szintén belső ellenőrzés-nek fordíthatunk.) Végül választható olyan megoldás is, ahol az útvar/úsek „helyett” az ügyek szót használjuk, pl. útvar/úsek ekonomický – gazdasági ügyek, útvar/úsek kultúry – kulturális ügyek stb.

A tárgyalt kérdéskör összefoglalásaként az alábbiakat mondhatjuk el: Jelenleg Szlovákiában az azonos típusú intézmények, hivatalok belső szervezeti felépítése és az egyes szervezeti egységek megnevezése sem egységes, ezért általánosan érvényes magyar mintát vagy mintákat nem lehet adni. A tárgyalt szavak ilyen „mélységű” lexikológiai feldolgozását nem várhatjuk el az általános szótáraktól sem, vagyis egy adott hivatal belső felépítésének „magyarításakor” a jelenleg forgalomban levő szlovák-magyar szótárak által közölt információk nem elegendőek. Ezért a leginkább célravezető, ha a hasonló funkciójú magyarországi intézmény felépítését figyelembe véve alkotjuk meg a magyar megfelelőket. Mivel a Gramma Nyelvi Iroda egyik fő feladatának tartja a hivatali nyelvhasználat fejlesztését és egységesítését, valamint a tanácsadást, a tárgyalt kérdésekben szívesen állunk minden érdeklődő rendelkezésére. Elérhetőségeink megtalálhatók a www.gramma.sk honlapon, telefonos közönségszolgálatunk szerdán 9-13 óra között hívható a 31-550 42 62-es telefonszámon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?