Kultúra

Hét érdekesség Orhan Pamukról

A Nobel-díjas Orhan Pamuk lesz az idei budapesti könyvfesztivál díszvendége. Ennek apropóján összeszedtünk róla hét érdekességet.
Bőd Titanilla

2017. április 15. 20:10

1. Az első török Nobel-díjas

A most 64 éves Pamuk Törökország első Nobel-díjasa. 2006-ban kapta meg az elismerést, a Svéd Királyi Akadémia indoklásában így fogalmazott: „Szülővárosa melankolikus lelke után kutatva új szimbólumokat alkotott meg a kultúrák ütközésének és egymásba fonódásainak leírására.” A döntést néhányan bírálták, mondván, politikai indítékok vezették a döntéshozókat, Pamuk ugyanis több nyilvános megszólalásában beszélt az örmény népirtásról és a kurdok helyzetéről.

2. Perbe fogták nézetei miatt

Az örmény népirtásról tett kijelentései miatt egy nacionalista ügyvéd feljelentése nyomán 2005-ben Pamukot Törökországban perbe fogták. A kiváló író mellett a nemzetközi irodalom nagyjai – José Saramago, Gabriel García Márquez, Günter Grass, Umberto Eco, Carlos Fuentes, Juan Goytisolo, John Updike és Mario Vargas Llosa – is felemelték a szavukat. Bár a vádakat formális okok miatt néhány hónappal később ejtették, Bilecik városában egy nacionalista rendezvényen nyilvánosan égették Pamuk könyveit. A feljelentést tevő ügyvéd elérte, a bíróság nyissa meg újra az ügyet, az írót pedig végül bűnösnek találták nemzeti büszkeség megsértésének ügyében, és 6000 líra megfizetésére kötelezték. Pamuk később azt nyilatkozta, nem annyira magára a népirtásra, mint inkább a sajtószabadság helyzetére akart rámutatni.

3. Merényletet terveztek ellene

2008 januárjában letartóztattak Törökországban 13 szélsőséges nacionalistát, köztük a Pamuk ellen feljelentést tevő ügyvédet, mert az Ergenekon földalatti mozgalom tagjaiként több politikai személy meggyilkolását tervezték. Több beszámoló szerint Pamuk is ezen személyek között volt. A rendőrség idejében tájékoztatta Pamukot a veszélyről, a kormány pedig testőrt utalt ki mellé. „Nem szeretek a politikáról beszélni, de ez a valóság. Ez a szervezet létezik. Láttam a terveiket, hallottam a telefonbeszélgetéseiket arról, hogy megölnek” – nyilatkozta akkor az író.

4. Szerelmes Isztambulba

Amikor vádat emeltek ellene, Pamuk egy időre elhagyta Isztambult, de végül visszatért szeretett szülővárosába. Isztambul, ez a különleges időtlen város két kultúra, két vallás és két földrész határán nemcsak háttér Orhan Pamuk műveiben, hanem főszereplő. Egy kivételével minden regénye itt játszódik, az Isztambul – a város és az emlékek című mű pedig történelmi igényességgel megírt szerelmi vallomás a városhoz.

5. Múzeumot is alapított

Az ártatlanság múzeuma című Pamuk-regényhez egy azonos nevű múzeum is tartozik Isztambulban, a csúcsra járatva a posztmodernnek azt a vonását, amely eltörli a határt fikció és valóság között. A Cukurcuma utca egyik régi, háromszintes lakóházában található múzeum a könyv főhősének, Kemal beynek reménytelen szerelmét mutatja be Füsunhoz – a rengeteg csecsebecse, használati tárgy, újságkivágás és fotó segítségével pedig tökéletes képet fest a múlt század második felének Isztambuljáról, a jómódú családok akkori életéről.

6. Mások is okosnak tartják

Csaknem tíz éve a brit Prospect Magazin és az amerikai Foreign Policy folyóiratok internetes szavazásán Orhan Pamukot a földkerekség negyedik legintellektuálisabb személyének választották.

7. Jók a számai

Orhan Pamuk munkásságával kapcsolatban a számok is tiszteletet parancsolóak: műveit 63 nyelvre fordították le, és csaknem 13 millió példányban keltek el. Svédországban több mint 200 000 példányt adtak el a műveiből, ezzel ő az a Nobel-díjas szerző, akinek a legnagyobb példányszámban fogytak el a művei a skandináv országban.

Önnek ajánljuk

Szigorúbb büntetések várnak a sofőrökre

Šefčovič fontos posztot kaphat Brüsszelben

Átadták a Madách-díjat

Érsekújvár kulturális főváros lesz

Žitňanská: A parlament nem teljesítette a kötelességét

Csetneki vízivár, a Bebekek ősi fészke

Legfrissebb galériák
Olvasta már?