Kultúra

Isztambul panorámáját tárja elénk a Nobel-díjas Orhan Pamuk új könyve

Hannover | Isztambul panorámáját tárja az olvasók elé Orhan Pamuk Balkon című új kötete, a török metropolisz mindennapjait azonban nem hagyományos regényben vagy novellákban írja le, hanem otthonának teraszáról készített fotókban mutatja be.
MTI

2018. október 14. 12:58

A Nobel-díjas török író 2011 telén mintegy 8500 színes felvételt készített a Boszporusz-csatorna bejáratáról, az óvárosról, Isztambul ázsiai és európai részéről. A virradatkor, alkonyatkor, ködben, hóviharban készült fotókon megörökítette a csatornán átkelő hajókat, a repülő madarakat, a várost környező hegyeket és a távoli szigeteket is.

A török író 500 fotót válogatott Balkon című kötetébe, amelyet a Steidl német könyvkiadó adott közre.

 

2017. április 22. 21:36

„Az én vallásom az irodalom” – a Nobel-díjas Orhan Pamukkal találkoztunk

A könyvbemutatót az író jelenlétében szombaton rendezték a göttingeni Günter Grass Archívumban, ahol egy fotókiállítás is nyílt a páratlan felvételekből.

Az 1952-ben született Pamuk eredetileg festészetet tanult, és 16 éves kora óta foglalkozik fotózással. "Ritka az, amikor valaki ilyen pontosan mesél el egy történetet fotókkal" - méltatta a könyvkiadó a kötetet, amelyet "fotó formájában készült regénynek" nevezett.

A sötétség és fény, A nevem Piros és a Hó című művek szerzője 2006-ban kapta meg az irodalmi Nobel-díjat, könyveit mintegy 30 nyelvre fordították le és száz országban adták ki.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Államfőválasztás
 a déli városokban

Három évig harcolt a kórral Baló György

Ha a közönség neveletlen

Az Iszlám Állam bosszúval fenyeget a mecsetek elleni támadásért

Kevéssé ismert tények a spermiumról

Zidane nélkül nincs győztes Real Madrid

Legfrissebb galériák
Olvasta már?