Hazudozók és a vajkai komp

Pozsony. Folytatódik a vajkai komp üzemeltetése körüli botrány, Veronika Remišová, az ügyet dokumentáló blogger cáfolja Ladislav Lazár állításait.

Pozsony. Folytatódik a vajkai komp üzemeltetése körüli botrány, Veronika Remišová, az ügyet dokumentáló blogger cáfolja Ladislav Lazár állításait. Gyanús az üzemel-tető kiválasztása, és a komp működése költségesebb lesz annál, mint amit Lazár állít.

Nem igaz a Vízépítő Vállalat (Vodohospodárska Výstavba) igazgatójának az az állítása, hogy már 2014 októberében ismert volt, milyen feltételekkel pályázhatnak majd a komp üzemeltetésére a jelentkező cégek, erősítette meg tegnap korábbi állítását Veronika Remišová, a komp ügyét részletesen leíró blogger. „2014 októberében még csak egy felhívást tettek közzé, amiben mindössze annyi szerepelt, hogy pályázni lehet majd a komp üzemeltetésére, a valódi felhívást, amely már tartalmazta a komp szükséges paramétereit, csak 2015. február 23-án írták ki – magyarázta tegnap Remišová. – Akkor azonban a komphajó már készen volt, és pontosan megfelelt azoknak a paramétereknek, amelyeket a felhívás megkövetelt.” Vagyis szerinte a pályázatot testre szabták, ezt igazolja az is, hogy bár három cég igényelte a pályázati információkat, de csak egy, a győztes Ponton City adta be pályázatát, amely ezzel nyert is.

Jó, ha drágul a benzin

Botrányos az is, ahogyan az üzemeltetővel kötött szerződés kezeli az esetleges költségek növekedését. Az üzemanyag árának növekedésével ugyanis nő az üzemeltetőnek fizetett összeg. A szerződés szerint, ha az üzemagyag ára a rotterdami tőzsdén 100 literre számítva 50 centtel emelkedik, akkor az üzemeltetőnek 0,8%-kal magasabb összeg jár. „Ha 10 centtel emelkedik az üzemanyag literenkénti ára, akkor a költségek egy fordulóra számítva 3 euróval emelkednek, de a cég 33 euróval kap többet” – magyarázta Igor Matovič, az ügyet felkaroló OĽaNO elnöke. Mivel a hajó egy nap 35-ször fordul, egy nap mintegy 1100 euróval kérhet többet a cég a Vízépítő Vállalattól. „Ez 15 évre számítva 18,82 millió euró” – emelte ki Matovič. Mivel a szerződést idén júliusban kötötték, így az idei, évtizedes viszonylatban is mélyponton levő üzemanyagárakhoz fognak viszonyítani, a költségek tehát mindenképpen emelkednek. Lazár tegnap állította, hogy betartják a 25 millió eurós költséghatárt 15 évre számítva, azonban ez már akkor is a duplájára nő, ha a jelenlegi árak maradnak, de a komp félóránként, vagyis naponta 35-ször közlekedik. „Matovič urat beteges hazudozónak tartjuk” – jelentette ki hétfőn Lazár. Matovič ma azt üzente neki, hogy ő pedig „tolvaj, csaló és hazudozó”. Matovič szerint Lazár főnökének, Peter Žiga környezetvédelmi miniszternek lépnie kell, mert ha nem teszi, akkor felmerül a gyanú, hogy a gyanús üzlet hasznán osztozik Lazárral.

A régi komp ára

Nem mond igazat Lazár a régi komp költségeit illetően sem. Ennek üzemeltetése 2014-ben mindössze 700 ezer euróba került, napi 31 úttal számolva. „Igaz, hogy a szerződés szerint 1,2 milliót fizetett a VV az akkori üzemeltetőnek, de a valós költségek ennek csaknem felét tették ki” – állítja továbbra is Érsek Árpád, a Híd parlamenti képviselője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?